Međunarodna svemirska stanica ostarila - NASA hitno mora da je zameni

Međunarodna svemirska stanica (ISS) već dve decenije obezbeđuje istraživačima stalan pristup mikrogravitaciji.
Međunarodna svemirska stanica ostarila - NASA hitno mora da je zameni
Foto: Pixabay
To im je omogućilo da sprovode eksperimente koji bi bili nemogući na Zemlji, uključujući one koji će nam pomoći da pošaljemo astronaute na duže misije i dalje u svemir.
Međutim, ISS počinje da pokazuje znake starenja i u planu je da se stanica povuče do 2024. godine (iako većina očekuje da će dobiti produženje roka do 2030).
Ako NASA nema spremnu zamenu do trenutka kada Međunarodna svemirska stanica treba da se povuče, istraživanja će morati da se zaustave.
 
Izgradnja i upravljanje stanicom nije bilo jeftino. U prvih 20 godina, stanica je koštala više od 150 milijardi dolara. Samo NASA potroši oko četiri milijarde dolara na održavanje ISS-a svake godine, a i dalje mora da deli stanicu sa svojim međunarodnim partnerima.
 
Kako predviđa NASA, za potrebe istraživačkog rada biće potrebno minimum dva astronauta koji će konstantno boraviti u svemiru.
 
Svaki dodatni prostor za buduća istraživanja mogao bi da bude prodat drugima koji žele da sprovode eksperimente ili jednostavno uživaju u odmoru u mikrogravitaciji.
 
Finansiranje budućih svemirskih stanica
 
U martu ove godine, NASA je od privatnih kompanija tražila da podnesu predloge za zamenu Međunarodne svemirske stanice. Od nekoliko predloženih komercijalnih svemirskih stanica, trenutno se ulaže oko 415,6 miliona dolara u dalji razvoj tri stanice.
 
Kompanija "Nanoraks" dobija najveću investiciju - 160 miliona dolara - za svoj "Starlab" predlog.
 
Glavna struktura te svemirske stanice biće modul na naduvavanje sa prostorom za četiri astronauta.
 
"Blu oridžin" je dobio 130 miliona dolara za razvoj Orbitalnog grebena, "poslovnog parka mešovite namene" koji može da podrži do desetoro ljudi.
 
Pogled u budućnost
 
Finansiranje će podržati razvoj svemirskih stanica do 2025. godine – iako će, naravno, same stanice koštati milijarde za konačnu izgradnju i postavljanje.
 
Druga faza programa biće pokrenuta 2025. godine, tokom koje će Nasa raditi na sertifikaciji jedne (ili više) svemirskih stanica za upotrebu astronauta, a zatim će kupiti vreme na njoj.
 
ISS je zajednički projekat u kome vodeću ulogu ima pet svemirskih agencija SAD, Rusija, Evropa, Kanada, Japan.
 
Vlasništvo nad modulima stanice kao i njihovo korišćenje regulisano je međuvladinim sporazumima i dogovorima sklopljenim namenski za projekat Međunarodne svemirske stanice.
  • mrcke

    27.12.2021 15:42
    Ni ovu stanicu nije NASA napravila. Kako onda da je menja.
  • Željko

    26.12.2021 13:30
    Treba da je spuste na mesec

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija