VIDEO: Leteći automobil dobio dozvolu za let u Slovačkoj

Leteći automobil iz Slovačke dobio je službenu dozvolu da leti, rekao je portparol slovačkog ministarstva saobraćaja.
Proizvod kompanije "Klein Vision" u slovačkom gradu Nitri pod nazivom AirCar mešavina je automobila i malog aviona.
Svoj prvi let obavio je između aerodroma dva grada u junu 2021. Za pola sata doleteo je iz Nitre u 75 kilometara udaljenu Bratislavu.
Od tada je uspešno završio sve testove potrebne za dobijanje službene dozvole za let slovačkih vlasti, objavio je "Klein Vision".
 
Hibridna letelica je do sada imala 200 poletanja i sletanja i ukupno 70 sati leta.
 
Kompanija planira da ponudi direktne letove između Pariza i Londona u bliskoj budućnosti.
 
AirCar, koji je razvio osnivač kompanije Stefan Klajn, može voziti putem kao običan automobil, a nakon što raširi krila, transformiše se u avion za nešto manje od tri minuta.
 
Klajn i njegovi partneri već su predstavili hibridni model, u početku pod imenom Aeromobil, na nekoliko međunarodnih sajmova automobila od 2013. godine, izazvavši svetsku senzaciju.
 
Kasnije se Klajn razišao sa svojim finansijskim partnerima i osnovao sopstvenu firmu, koja sada želi da izađe na tržište s letećim automobilom pod imenom AirCar.
 
  • Sasa

    12.02.2022 18:07
    Leteci automobili
    Komsija za zemaljski auto polagao 15 puta koliko ce tek za leteci, sutra kad stignu u UniRent,Menadzer rent a car Autorent da li cu moci da upravljam letecim automobilom sa ovom vozackom dozvolom?
  • Bob

    30.01.2022 09:43
    Bob
    Žeks nije prošao tehnički!
  • W

    30.01.2022 09:17
    W
    Ž. Mitrovića zeznuo Slovak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija