Prepreke za novi nemački zakon protiv govora mržnje na internetu

U Nemačkoj je stupio na snagu zakon o suzbijanju krivičnih dela i govora mržnje na internetu, ali su neke od najvećih onlajn platformi odbile saradnju i žalile se sudu.
Prepreke za novi nemački zakon protiv govora mržnje na internetu
Foto: Pixabay
Izmene zakona odnose se na velike internetske platforme sa više od dva miliona korisnika, poput Gugla ili Fejsbuka, koje će ubuduće morati nadležnim državnim organima da prosleđuju informacije potrebne za eventualno krivično gonjenje.
 
Pored toga, te mreže imaće obavezu ne samo da brišu sadržaje koji su potencijalno kivično delo, nego će o njima morati da obaveste i nemačku Saveznu kriminalističku upravu (BKA), prenosi portal Euraktiv Nemačka.
Ipak, nove obaveze neće u početku važiti za najveće platforme, iako su upravo one bile meta zakonskim izmenama, zato što su se koncerni Gugl, Tviter, Tik-Tok i Meta, koja je vlasnik Fejsbuka, žalili upravnom sudu u Kelnu.
 
Zbog te žalbe, ministarstvo pravde je odlučila da zakon o obaveznom prijavljivanju nezakonitih sadržaja neće važiti za koncerne Gugl i Meta sve do odluke suda. Neizvesno je kada bi sud mogao da donese odluku.
Nemačka agencija dpa piše da bi od obaveze, zbog žalbe sudu, privremeno mogao da bude izuzet i Tviter. I Gugl i Meta i Tviter tražili su da njihove žalbe budu rešene po ubrzanom postupku.
 
Cilj novog zakona je, čiji je naziv Zakon o pretraživanju mreža (NetzDG), je efikasnije suzbijanje kažnjivog govora mržnje, kažnjivih lažnih vesti i drugih sadržaja na internetu koji predstavljaju krivično delo.
 
Onlajn platforme tvrde da im zakon nameće neke zadatke iz oblasti krivičnog gonjenja koji su inače isključivo posao policije i drugih bezbednosnih službi.
 
BKA polazi od toga da će zbog novog zakona godišnje imati posla sa oko 250.000 prijava, od kojih će oko 150.000 imati za posledicu krivični progon.
  • @Realista

    05.02.2022 11:29
    Mislite Gestapo?
  • Realista

    03.02.2022 06:32
    verbalni delikt
    Štazi ponovo radi punom parom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija