NASA planira da sruši Međunarodnu svemirsku stanicu u Tihi okean

NASA namerava da ostavi u funkciji Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) do kraja 2030. godine, nakon čega planira da je sruši u zabačeni deo Tihog okeana poznat kao Tačka Nemo.
NASA planira da sruši Međunarodnu svemirsku stanicu u Tihi okean
Foto: Pixabay
Sastavljanje stanice u svemiru započeli su 1998, a od 2000. tamo borave astronauti i sprovode naučna istraživanja. Do sada je na ISS-u boravilo više od 200 astronauta iz 19 različitih zemalja. NASA je saopštila da će ISS zameniti komercijalne svemirske stanice u kojima će se, uz međunarodnu suradnju, nastavitinaučne studije.
"Privatni sektor je, uz pomoć NASA-e, tehnički i finansijski sposoban da razvija i upravlja komercijalnim odredištima u niskoj orbiti. Radujemo se što ćemo podeliti naše operativno iskustvo s privatnim sektorom kako bismo mu pomogli da razvije sigurne i pouzdane objekte u svemiru", rekao je Fil Mekalister iz NASA-e.
Groblje svemirskih letelica
 
U Izveštaju o tranziciji Međunarodne svemirske stanice NASA navodi kako planira da srušiti ISS u udaljenom području Tihog okeana, koje je poznato pod nazivom Tačka Nemo, te da će do toga verovatno doći u januaru 2031, piše CNN.
 
Tačka Nemo, područje nazvano po kapetanu podmornice iz romana Žila Verna "Dvadeset hiljada milja pod morem", mesto je u okeanu koje je najudaljenije od kopna i koje već odranije služi kao neka vrsta groblja za svemirske letelice. Procenjuje se da su nacije s aktivnim svemirskim programom, poput SAD-a, Rusije, Japana i evropskih zemalja, tamo srušile više od 263 komada svemirskog otpada od 1971.
 
U izveštaju se navodi da će ISS izvesti sve potrebne manevre koji će osigurati "siguran ulazak u atmosferu".
 
Peto stanje materije
 
Svemirska stanica bila je dom mnogim naučnim probojima. Na primer, NASA-ina astronautkinja Kejt Rubins prvi put je 2016. u svemiru sekvencirala DNK, a 2018. je na stanici proizvedeno peto stanje materije - Boze-Ajnštajnov kondenzat. Astronauti su na ISS-u naučili da uzgajaju salatu, rotkvice i čili papričice.
 
Kina je prošle godine lansirala prvi modul svoje svemirske stanice. Iako nije tako velika kao ISS, očekuje se da će kineska stanica biti u potpunosti operativna do kraja ove godine. Rusija je navela da će 2025. napustiti projekat ISS-a i da planira da izgradi sopstvenu svemirsku stanicu koja bi mogla biti lansirana 2030. godine.
  • dijasporac

    04.02.2022 00:09
    Ovo kao u filmu "Don't Look Up". Jos da u igru udje kometa.
  • politichar

    03.02.2022 17:38
    Da čujemo šta AV kaže na to; za premijerku znamo da misli da je fašizam :)
  • darmar

    03.02.2022 14:22
    Ne može samo NASA da planira kad je u pitanju međunarodna stanica, pri čemu su osnovni moduli ruski. Mora postojati dogovor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija