Prva privatna svemirska misija stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu

Prva potpuno privatna svemirska misija, koju čine tri biznismena i bivši astronaut, koji su napustili Zemlju na raketi Spejs Eks, stigla je danas na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Posadu čine komandant misije Ax-1, Amerikanc Majkl Lopes-Alegria, Kanađanin Mark Peti, Amerikanac Leri Konor i Izraelac Ejtab Stib i oni će na Međunarodnoj svemirskoj stanici boraviti nešto duže od jedne sedmice.

Konor je rekao da je oduševljen i počastvovan što je učestvovao u takvom svemirskom iskustvu, dok je Peti naveo da je to neverovatna avantura.

Lopes-Alegria (63), komandant misije, nekada je bio astronaut američke svemiske agencije NASA i ranije je već boravio na ISS-u.
 
Konor, Stib i Peti platili su po nekoliko desetina miliona dolara za iskustvo odlaska u svemir.
 
Cela posada je dobila naučne zadatke tokom boravka u svemiru, među kojima su eksperimenti o starenju, zdravlju srca i matičnim ćelijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija