Poslušajte kako vaš glas zvuči na Marsu

Agencija NASA od nedavno nudi korisnicima interneta priliku da čuju kako njihov glas zvuči na Marsu.
Poslušajte kako vaš glas zvuči na Marsu
Foto: Pixabay
I to sve zahvaljujući novom alatu napravljenom od podataka koje je prikupio rover "Perseverance".
NASA poziva sve zainteresovane širom sveta da snime sopstvenu audio-poruku i poslušaju na njihovom sajtu njenu marsovsku verziju sebe, tj. svog glasa, a to mogu učiniti na OVOM LINKU.
Pored toga, korisnici će moći da pristupe i plejlisti sa snimcima dobijenim tokom misija rovera "Perseverance", koji je opremljen sa dva mikrofona, što omogućava direktno snimanje zvukova Crvene planete.
 
Da biste koristili ovu alatku, morate da odete u odeljak "Sounds of Mars", izaberete karticu "You on Mars" i pritisnete dugme da biste snimili audio. Zatim morate preuzeti datoteku da biste preslušali snimak.
 
Osim svog glasa, na istom mestu možete čuti kao na Marsu zvuči letenje helikoptera, pevanje ptica, čak i rokenrol.
 
Rezultati istraživanja zvuka na Marsu, predstavljeni na 53. konferenciji o lunarnoj i planetarnoj nauci, deo su studije kojom se računa brzina zvuka na planeti.
 
Naučnici su otkrili da je brzina širenja zvuka na Marsu 240 metara u sekundi, što je manje od brzine zvuka na Zemlji, koja iznosi 340 metara u sekundi.

Teme

Mars
  • Pobesneli Laloš

    12.04.2022 12:01
    Baš
    I, kako zvuči vaš glas na Marsu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija