Eksplodirala "mrtva" Sunčeva pega, oluja stiže do Zemlje za dva dana

U ponedeljak je eksplodirala "mrtva" Sunčeva pega, prilikom čega je izbačena velika količina plazme koja je krenula u smeru Zemlje.
Eksplodirala "mrtva" Sunčeva pega, oluja stiže do Zemlje za dva dana
Foto: Pixabay
Radi se o pegi nazvanoj AR2987 koja je izbacila koronalnu masu (CME), a koja bi 14. aprila mogla izazvati polarnu svetlost u gornjim slojevima Zemljine atmosfere.
Sunčeve pege su tamna područja na površini Sunca koja nastaju, razvijaju se i nestaju pod uticajem snažnih magnetskih polja. Ta područja su privremena i mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko meseci.
"Kada govorimo o 'mrtvoj' sunčevoj pegi, više se radi o poetskom nego o naučnom opisu. Povremeno se sunčeve pege mogu ponovo aktivirati zbog ponovne pojave magnetskih polja na istom području", rekao je solarni fizičar Filip Džadž iz američkog Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere (NCAR) za Live Science.
 
AR2987 je izbacila solarnu baklju klase C.
 
Baklje klase C prilično su česte i retko imaju direktan uticaj na našu planetu. Međutim, ponekad, kao u slučaju ove erupcije, solarne baklje mogu podstaći izbacivanje koronalne mase, ogromne erupcije plazme i magnetnih polja. Sunčeve baklje C klase retko pokreću CME-ove, a kada ipak do toga dođe, CME-ovi su obično spori i slabi.
 
Kada CME udari u magnetno polje koje okružuje Zemlju, nabijene čestice putuju niz linije magnetnog polja koje izvire iz severnog i južnog pola i sudaraju se sa gasovima u atmosferi oslobađajući energiju u obliku fotona i stvarajući blistavu zavesu prekrasne svetlosti poznatu kao aurora borealis.
 
CME koji je u ponedeljak krenuo prema Zemlji mogao bi 14. aprila izazvati manju (G1) geomagnetnu oluju, što znači da bi moglo doći do neznatnih uticaja na funkcionalnost satelita i slabe fluktuacije u energetskoj mreži. Dodatno, aurora bi mogla biti vidljiva na nižim geografskim širinama nego inače.

Teme

sunce

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija