Kina šalje nove astronaute na svemirsku stanicu Tiangong u junu

Kina će u junu poslati još tri astronauta u svoju najnoviju svemirsku stanicu Tiangong nakon što se njena dosadašnja posada juče vratila na zemlju posle šestomesečnog boravka u orbiti.
Saopšteno je da će posada nove kapsule Šendžou 14 provesti šest meseci na Tiangongu kako bi dodala dva modula toj svemirskoj stanici.
Juče je posada Šendžou 13 sletela u pustinju Gobi u severnom regionu Unutrašnje Mongolije.
Kina je bila treća država koja je samostalno lansirala astronauta u svemir nakon bivšeg Sovjetskog Saveza i SAD, dok je Tiangong treća kineska svemirska stanica nakon prethodnih, lansiranih 2011. i 2016. godine.
 
Kina je isključena sa Međunarodne svemirske stanice zbog zabrinutosti SAD što njen svemirski program vodi vojska vladajuće Komunističke partije, Narodnooslobodilačka armija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).