Šta je Lumira? Uređaj za koji Bil Gejts smatra da bi trebalo da bude što dostupniji

Multimilijarder Bil Gejts smatra da bi Lumira, uređaj za dijagnostifikovanje različitih bolesti trebalo da bude što dostupniji.
To je istakao i kao jednu od mera za prevenciju pandemije.
 
On je Lumiru pomenuo na poslednjem obraćanju na Ted konferenciji, na kojoj je govorio o tome kako bi pandemija korona virusa mogla da bude poslednja pandemija. Upravo je fondacija, kojom je do sada upravljao zajedno s bivšom suprugom Melindom, finansirala i razvoj spomenutog uređaja.

Kompanija LumiraDx je formirana 2014. godine i sedište joj je u Londonu. Ron Zvanciger je na njenom čelu, a predstavljena je kao kompanija koja proizvodi uređaje za dijagnostifikovanje oboljenja, razvija sisteme zdravstvene samopomoći i zdravstvene baze podataka.

Lumira je uređaj za brzu dijagnostiku korona virusa. Tvrdi se da je efikasniji, praktičniji, ali i jeftiniji od postojećih uređaja iste namene. 
 
Shodno tome, pristupačniji je i siromašnijim državama. S obzirom na prethodno navedeno, te da je brza dijagnoza ključna za suzbijanje pandemije, pojedini smatraju da je ovo uređaj koji će "promeniti sve (game changer)".
 
Uzorak se nanosi na traku u uređaju, a potom sledi analiza koja traje nešto više od 10 minuta. Potom se dobijaju rezultati koji sadrže sve potrebne podatke o pacijentu. 
 
Osim za dijagnostiku korona virusa, može se koristiti za dijagnostiku poremećaja koagulacije, kardiovaksularnih oboljenja i dijabetesa.
  • Mihajlo

    25.04.2022 14:11
    Mis
    Posle fijaska sa kovid vakcinama Bil bi trebalo da zacuti do kraja zivota sto se tice medicine, ali milijarder je to...
  • need for speed

    25.04.2022 12:11
    Lepo
    Lepo zvuči mada me malo brine ona "baza podataka". Kome će biti dostupna? Samo pacijentu - OK. Bilu i farma kompanijama da nam preko podataka iz nje nude lekove i lečenja? Prava pacijenta na tajnost?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija