VIDEO: Dve ženske lutke - astronauti meriće zračenje tokom leta oko Meseca

Dve ženske lutke, Helga i Zohar, napunjene senzorima, tokom leta oko Meseca meriće količinu zračenja i njegov mogući uticaj na astronaute, pogotovo žene, navodi NASA.
Smatra se da je kosmičko zračenje glavna opasnost po zdravlje ljudi u istraživačkim misijama. Daleko od zaštite Zemljinog magnetnog polja, doze zračenja mogle bi biti i do 700 puta veće nego na Zemlji, što je potencijalno veoma opasno za čoveka.
Dve lutke zauzeće putnička mesta u prvoj misiji Nasinog programa "Artemis" ovog leta, a reč je o putovanju bez posade koje će omogućiti astronautima da kasnije bezbedno putuju do Meseca i nazad na Zemlju. Dva izvora zračenja su zabrinjavajuća - galaktičko kosmičko zračenje i čestice sa Sunca.
Kosmičko zračenje je stalno prisutno, a predstavlja i glavni izvor rizika od oboljevanja od raka članova posade u misijama na Mesec i Mars. Sa površine Sunca, s druge strane, dolazi velika količina zračenja u kratkom periodu, što dovodi do radijacione bolesti, sa simptomima poput mučnine i umora. Te energetske čestice mogu proći kroz metale i plastiku i pogoditi ljudske ćelije.
 
 
Helga i Zohar proći će kroz dva perioda intenzivne radijacije unutar prvih nekoliko časova od lansiranja, kao i tokom povratka na Zemlju, kada će proći kroz dve ogromne zone zračenja nazvane Van Alenovi pojasevi, koji okružuju planetu. 
 
Lutke će omogućiti da se sa velikom preciznošću prvi put izmeri količina zračenja kojoj su astronauti izloženi tokom lunarnih putovanja, objašnjavaju naučnici.
 
Izabrane su ženske lutke budući da se povećava broj žena koje lete u svemir, a takođe i zato što je žensko telo obično osetljivije na zračenje.
  • Transliberatrian

    05.05.2022 13:45
    A kako znaju da su lutke zenske? Jesu se izjasnile po tom pitanju? Dal se zaista tako osecaju?
  • Dr.No

    05.05.2022 10:56
    Van Alenov pojas
    Kada su išli na mesec nisu znali za postojanje Van-Alenovog pojasa zračenja. Astronauti su se vraćali sa sivom mrenom kao posledicom prolaska kroz pojaseve elektromagnetnog zračenja.
  • frka

    04.05.2022 14:07
    nova istorija
    Pre odlaska osoba na Mesec nije bilo problema sa Cernobilom i Fokusimom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).