Kina planira prvu potragu za naseljivim planetama "u blizini" Zemlje

Kineski naučnici su predložili svemirski projekat za istraživanje univerzuma kroz svemirski teleskop.
Kina planira prvu potragu za naseljivim planetama "u blizini" Zemlje
Foto: Pixabay
Cilj je da se otkriju naseljive planete slične Zemlji izvan Sunčevog sistema, udaljene oko 32 svetlosne godine od naše planete.
Kako prenosi Kineski međunarodni radio, projekat je nazvan "Otkrivanje obližnje nastanjive egzoplanete" (Closeby Habitable Exoplanet Survey, skreaćeno CHES). Ako bude uspešno sproveden, to će biti prva svemirska misija specijalno osmišljena kako bi bile otkrivene nastanjive planete slične Zemlji oko obližnje zvezde slične Suncu.
Istraživanje naseljivih planeta van Sunčevog sistema jedno je od ključnih polja fundamentalnih istraživanja u astronomiji.
 
"CHES treba da pruži ključne odgovore na pitanje da li smo sami u univerzumu, kao i na pitanje kako planete mogu postati kolevka života", rekao je Ði Ðijanghui, profesor iz Opservatorije Purpl Mountajn pri Kineskoj akademiji nauka, koji je ujedno glavni istraživač misije CHES.
 
Ði je naveo da je do sada otkriveno i potvrđeno više od 5.000 egzoplaneta, uključujući 50-ak planeta sličnih Zemlji u naseljivoj zoni, ali većina se nalazi stotinama svetlosnih godina daleko od Zemlje.
 
"Otkriće obližnjih naseljivih svetova biće veliki proboj za čovečanstvo, a takođe će pomoći ljudima da prošire naš životni prostor u budućnosti", dodao je Ði.
  • Jamesdin

    27.05.2022 09:15
    @Hygge

    Nerva može da leti mnogo brže.
  • Hygge

    26.05.2022 08:03
    Eh...
    Zemlji najbliža zvezda je trozvedani sistem Proksima/ Alfa A i B Kentauri, udaljen 4,3 svetlosne godine. Zamislimo da se tu nalazi planeta ili planete koje su savršene za život kakav mi poznajemo i samo čekaju na nas. Najbrži objekt napravljen ljudskom rukom je Parker Solar Probe, koji se kreće oko 180 km/s. Da bi taj objekt prevalio 4,3 svetlosne godine bilo bi mu potrebno 7.166 godina. Osim naučne vrednosti i potreba za (sa)znanjem, praktična (upotrebna) vrednost za sada ne postoji. Dream on.
  • naseljive planete

    23.05.2022 10:47
    kao CILJ !!????
    da li to znaci da neko planira da se seli sa zemlje........pitanje je ZASTO !? i KO !?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).