Naučnici razvili alat koja predviđa ishod zaraze korona virusom

Stručnjaci za veštačku inteligenciju napravili su alat uz pomoć kog zdravstveni radnici mogu da prepoznaju koji pacijenti su u najvećem riziku da umru od korona virusa.
Naučnici razvili alat koja predviđa ishod zaraze korona virusom
Foto: 021.rs

Algoritam će pomoći lekarima da usmere najviše sredstava ka lečenju onih kojima je to najhitnije potrebno, što bi prema rečima tvoraca alata, moglo da bude naročito korisno u zemljama sa ograničenim resursima, prenosi Euronews Srbija.

Kako se pandemiji koronavirusa ne nazire kraj, a nove varijante dovode do novih skokova u broju obolelih i hospitalizovanih, naučnici koji su napravili algoritam kažu da postoji realna potreba za njihovim proizvodom.

Oni su korstili biohemijske podatke dobijene rutinskim uzimanjem uzoraka krvi gotovo 30.000 pacijenata koji su hospitalizovani u više od 150 bolnica u Španiji, Americi, Hondurasu, Boliviji i Argentini između marta 2020. i februara 2022. godine.
 
Na osnovu uzoraka dobijenih od tako velikog broja pacijenata, tim je uspeo da prikupi podatke o ljudima različitog statusa - vakcinisanih, nevakcinisanih i onih sa prirodnim imunitetom, kao i pacijentima zaraženih svakom od varijanti kovida 19.
 
Uz tako veliki broj podataka, oni su uspeli da "utreniraju" program veštačke inteligencije da predvidi znake lošeg ishoda, bez obzira na različit stepen imunizacije ili varijantu virusa kojim je pacijent zaražen.
 
Zatim su testirali da li vreme uzorkovanja utiče na pouzdanost alata, poredeći podatke.
 
Dobijeni algoritam, koji je nazvan "Prediktor ishoda bolesti kovid 19" (PreCOVID-19 Disease Outcome Predictor, CODOP) koristi parametre o 12 molekula krvi koji se i inače prikupljaju tokom prijema u bolnicu, što znači da se alat može lako integrisati u bolničke protokole širom sveta.
 
Otkriće je objavljeno u časopisu "eLife" i recenzirano od strane kolega.
  • Mihajlo

    25.05.2022 09:38
    AI
    Vestacka inteligencija je odlican alat ali ipak samo alat. Imam utisak da se previse daje znacaj vestackoj inteligenciji, u smislu da je to resenje svih problema i pitanja. Samo ubacis podatke i puf eto odgovora. Dobijes odgovor, ali ne sme mu se bespogovorno verovati. U najboljem slucaju moze da koristi kao polazna osnova za dalje ispitivanje inace cemo doci u situaciju da nam racunar odredjuje ceo zivot. Ljudi nisu skup algoritama vec skup bezbroj promenljivih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija