VIDEO: U junu spektakularan "ples" planeta na nebu

Ljubiteljima posmatranja neba kraj juna donosi pravu gozbu, jer će se svih pet planeta koje možemo da vidimo i golim okom - Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn - uredno poređati na nebu.
VIDEO: U junu spektakularan "ples" planeta na nebu
Foto: Pixabay
Planete će nam se pojavljivati na nebu u zavisnosti od njihove udaljenosti od Sunca, s leva nadesno kad gledamo ka horizontu: To znači da počinje od Merkura i završiće se sa Saturnom.
Ova nebeska predstava, koju ne treba propustiti, biće vidljiva na istočnom horizontu neposredno pred izlazak Sunca. Stanovnici severne hemisfere treba da gledaju ka istoku i jugu, a južne hemisfere ka istoku i severu.
Iako bi ovo poravnanje trebalo da bude vidljivo tokom celog juna, astronomi skreću pažnju da će u rano jutro 3. i 4. juna, razmak između Merkura i Saturna biti najmanji  - samo 91 stepen.
 
Još jedan datum koji bi trebalo imati na umu je 24. jun. Rastojanje će se povećati na 107 stepeni, a opadajući srp Meseca bi trebalo da se pojavi između Venere i Marsa. Merkur će biti jasno vidljiv i 24. juna, što će vam olakšati da ga uočite pre nego što krenete udesno duž horizonta. Tog jutra, planetarni raspore bi trebalo da bude vidljiva oko sat vremena.
 
Ovi događaji i vidljivost planeta mogu varirati u pogledu datuma u zavisnosti od toga gde se nalazite u svetu. Trebalo bi da postoji mnogo prilika da svi vide pet planeta, čak i ako bude nekoliko oblačnih dana u mesecu.
 
Mogućnost da se planete vide zajedno na ovaj način je poznata kao konjunkcija, a konjunkcije koje uključuju pet planeta su prilično retke - poslednja je bila u decembru 2004. godine, pa ne bi trebalo propustiti ovu priliku.
 
U određenim danima možda će biti moguće videti i Uran i Neptun, kažu astronomi. Međutim, biće vam potreban dvogled i teleskop da biste uočili ove tačke, jer se ove planete ne mogu videti golim okom sa Zemlje.
 
Ovo je već neko vreme na delu: možda se sećate da su Saturn, Mars, Venera i Jupiter bili poređani na nebu tokom aprila. Naravno, ovaj prizor je samo varka perspektive - ali je bez sumnje zadivljujući prizor za posmatranje.
 
  • Steva

    04.06.2022 14:53
    nebeski narod
    Odlična tema i u pravo vreme odabrana.Hvala za video i što više ovakvih tema.
  • Realista

    03.06.2022 22:52
    Čekaj!
    ...trebaće i teleskop i dvogled ali će biti vidljivo i golim okom? Kojim redom, golo oko pa dvogled pa teleskop ili...? I šta znači rano ujutro, 2 sata ili 4.30h...ili 8.00 ako šte SNS zaposlenik?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija