Gugl u Australiji kažnjen zbog Jutjub videa u kojima je oklevetan političar

Gugl je danas kažnjen u Australiji sa 715.000 australijskih dolara (515.000 američkih dolara ili 480.000 evra).
Gugl u Australiji kažnjen zbog Jutjub videa u kojima je oklevetan političar
Foto: Pixabay
Sud je naložio Guglu da plati jednom bivšem poslaniku ovaj iznos jer nije uklonio iz sadržaja video snimke "nemilosrdne, rasističke, klevetničke, uvredljive i zlonamerne kampanje" jednog Jutjubera, koji su tog poslanika oterali iz politike.
Federalni sud je utvrdio da je kompanija Alfabet, koja je vlasnik Jutjuba, zaradila novac emitujući dva video snimka u kojima se napada tadašnji zamenik premijera Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije australijske države, koji su pregledani skoro 800.000 puta otkako su postavljeni krajem 2020, prenosi Rojters.
Gugl je i ranije proglašen odgovornim za klevetu, jer je u rezultatima pretrage nudio linkove ka tim sadržajima, a današnja presuda je jedna od prvih u kojoj je firma proglašena krivom kao aktivni emiter priloga u kojima se kleveće jedan zvaničnik.
 
U Australiji se razmatra zakon o kleveti kako bi se ispitalo da li onlajn platforme treba da budu odgovorne za klevetničke sadržaje koje hostuju, odnosno koje Jutjuberi postavljaju. 
 
Gugl i drugi internet giganti tvrde da nije razumno očekivati da se nadziru sve objave. 
 
Portparol Gugla nije bio dostupan za komentar, dodaje Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija