NASA: Sprovešćemo sopstveno istraživanje NLO-a

NASA je naručila novu nezavisnu studiju o takozvanim neidentifikovanim letećim objektima (NLO), što je tema koja dugo fascinira javnost, a nedavno je privukla pažnju Kongresa.
NASA: Sprovešćemo sopstveno istraživanje NLO-a
Foto: Pixabay
Agencija je saopštila da su NLO-i od interesa za avio i nacionalnu bezbednost, naglašavajući da nema dokaza da su fenomeni vanzemaljskog porekla. 
Studija, koja bi trebalo da počne na jesen i da traje oko devet meseci, nastojaće da ispita "događaje na nebu koji se ne mogu identifikovati kao avioni ili poznati prirodni fenomeni" kroz naučnu perspektivu, navodi NASA.
Novi tim za NLO-e, predvođen astrofizičarem Dejvidom Spergelom, fokusiraće se na to kako najbolje prikupiti podatke i kako ih svemirska agencija može koristiti za bolje razumevanje NLO-a u budućnosti sarađujući sa stručnjacima iz naučnih, aeronautičkih i analitičkih zajednica.
 
"S obzirom na malo opažanja, naš prvi zadatak je da jednostavno prikupimo najrobusniji skup podataka koji možemo", rekao je Spergel.
 
NASA je saopštila da će izveštaj biti objavljen i naglasila da iako je studija dogovorena s vladom SAD-a, ona nije deo proučavanja i pojave koje sprovodi vlada SAD-a.
 
Prošle godine je ministarstvo odbrane SAD-a objavilo željno iščekivan izvještaj Radne grupe za neidentifikovane vazduhoplovne pojave (UAPTF) na tu temu, u kojem su identifikovana najmanje 144 neobjašnjiva fenomena u poslednje dve decenije.
 
Procenom je utvrđeno da NLO predstavljaju sigurnosni rizik za avio-putovanja i potencijalno mogu predstavljati rizik za nacionalnu sigurnost SAD-a.
 
Ministarstvo odbrane naredilo je izradu plana za formalizovanje misije radne grupe.
 
U maju je američki Kongres održao prvu javnu raspravu na tu temu u poslednjih 50 godina.
  • Pepsiiii

    25.07.2022 01:54
    Konvoj letelica
    Da li je neko,osim mene i moje devojke,na nebu iznad Zrenjanin večeras 24.07.2022. u 21:15 video konvoj neobičnih svetlećih letelica ?!? Letelice su se kretale u nizu jedna iza druge,njih oko 15-tak
  • Strelac

    11.06.2022 22:56
    Kom
    Ahahahaha.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija