U Finskoj predstavljen najbrži evropski superkompjuter

U Finskoj je pokrenut najmoćniji superkompjuter u Evropi i treći najbrži u svetu, LUMI, koji će ujedno biti i energetski efikasan.

Smešten u staroj fabrici papira u gradu Kajaniju, oko 500 kilometara severno od Helsinkija, ovaj superkompjuter veličine košarkaškog terena može da proizvede snagu jednaku oko dva miliona laptopova.

LUMI je projekat Evropske organizacije za računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i 10 evropskih zemalja - Finske, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Poljske, Švedske, Švajcarske, Islanda i Norveške.

Superkompjuter je koštao 200 miliona evra, od čega je Finska obezbedila četvrtinu, a drugi partneri ostatak, prenosi euractiv.com.
 
Kajani je izabran kao lokacija jer će zbog njegove hladne klime biti potrebno malo energije da se superkompjuter hladi. Svu električnu energiju LUMI će dobijati iz hidroelektrane, a toplota koju generiše koristiće se u mreži daljinskog grejanja.
 
Potpredsednica Evropske komisije Margrete Vestager izjavila je da je inauguracija LUMI-ja "veliki korak za evropsku digitalnu i zelenu transformaciju" i "odličan primer ogromnog potencijala koji veštačka inteligencija ima za unapređenje života".
 
LUMI će biti korišćen za istraživanja u oblasti medicine, duobokog učenja, veštačke inteligencije, klimatskih promena, obnovljive energije i fuzione energije.
 
Superkompjuter će moći da koriste akademski istraživači iz celog sveta, a petina njegovog kapaciteta je rezervisana za privatne kompanije. Od superkompjutera LUMI u svetu su trenutno brži američki Samit i japanski Fugaku.
EuroHPC okuplja članice Evropske unije, evropske zemlje, kao i privatne partnere.
 
Inicijativa je pokrenuta 2018. sa ciljem razvoja ekosistema super-računarstva u Evropi i omogućava svojim članicama da koordiniraju svoje napore i udruže svoje resurse kako bi Evropa postala svetski lider u super-računarstvu.
 
Srbija je postala članica EuroHPC JU što će, kako je saopštila Vlada 14. juna, omogućiti naučnoj i istraživačkoj zajednici da koristi resurse ove organizacije, kao i da učestvuje u novim projektima sa ciljem daljeg razvoja veštačke inteligencije i super-računarstva.
  • Ladovina

    20.06.2022 12:08
    Zlatno doba
    Pola bogate Evrope skupilo 200 miliona evra za superkompjuter, a mi samo onako dali 600 miliona evra za prenose fudbalskih utakmica. Pa vi vidite, ko je bogat i ko ima.
  • Zemlja čudesa

    15.06.2022 17:36
    Srbiji je veštačka inteligencija neophodna, vlastite nam je već davno ponestalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).