Majkrosoft: Na meti ruske informatičke špijunaže 42 zemlje koje pomažu Ukrajini

Američka informatička kompanija Majkrosoft saopštila je danas da je u 42 zemlje koje pružaju podršku Ukrajini identifikovala "stratešku špijunažu" hakera koji rade za Rusiju.
Majkrosoft: Na meti ruske informatičke špijunaže 42 zemlje koje pomažu Ukrajini
Foto: Pixabay
Na meti hakera su državne institucije, analitički centri, kompanije i humanitarne organizacije.
"Od početka rata, ciljanje (saveznika Ukrajine) od strane Rusije bilo je uspešno u 29 odsto slučajeva. Ruske obaveštajne službe pojačale su prodor u mreže i špijunske aktivnosti prema državama koje su saveznice Ukrajine", objavio je predsednik kompanije Bred Smit.
On je dodao da su prilikom uspešnih upada, u najmanje 25 odsto njih hakeri ukrali podatke. Skoro dve trećine zemalja na meti hakerske špijunaže su članice saveza NATO.
 
Glavna meta bile su SAD, a na drugom mestu je Poljska. Tokom protekla dva meseca, špijunaža je pojačana prema Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj i Turskoj. Majkrosoft navodi da od početka rata nije uočio upade u mrežu Estonije. Kompanija tvrdi da u nekim državama još uvek ima "značajnih slabosti u kolektivnoj odbrani".
 
Meta špijunaže bilo je 128 organizacija, od kojih polovinu čine državne institucije, dok su 12 odsto ciljeva bile nevladine organizacije, najčešće analitički centri ili humanitarne organizacije. Preostale mete špijunaže bile su kompanije za telekomunikaciju, energetske i vojne kompanije.
 
Majkrosoft u izveštaju navodi da su se odbrambeni sistemi Ukrajine u celini "pokazali jačim" od mogućnosti Rusije i dodaje da je Ukrajina nedelju dana pre početka ruske invazije sa lokalnog čuvanja podataka na serverima u državnim institucijama prešla na čuvanje na "klaudu" u centrima za čuvanje podataka širom Evrope.
 
"Ruske operacije informatičkog uticaja od početka rata uspešno su povećale širenje ruske propagande za 216 odsto, od toga 82 odsto u SAD", navodi se u Majkrosoftovom izveštaju.
  • Mozga bez

    03.07.2022 18:29
    @w/e

    Pročitaj ponovo moj komentar: 1-Microsoft postoji 40 godina, 2-Azure pokreće svet (ne samo Azure, normalno).

    Sada pročitaj svoj pogrešan zaključak i shvatićeš ono što nisi shvatio prvi put: nisam rekao da Azure postoji 40 godina.

    A što se tiče obaranja kompa, vidi ovo: obaranje kompa, obaranje kompa, obaranje kompa, obaranje kompa!
  • w/e

    23.06.2022 20:49
    @mozga bez
    Koliko sam upoznat sa cloud-om ne bih se slozio ni da Azure pokrece svet, niti da postoji 40 godina. S obzirom na brojne namerne i nenamerne propuste u bezbednosti, definitivno su nekompetentni i sluze za spijunazu. Primera radi, i dalje je dozvoljeno kreiranje korisnickih naloga bez sifre, dok je gotovo nemoguce gasenje automatskih update i gasenja telemetrije.

    Citajuci termin "Obaranje kompa," mogu samo da pretpostavim jos jednog nekompetentnog "Strucnjaka."
  • мозга без

    23.06.2022 11:53
    Microsoft cloud pokreće svet. Ja bih rekao ako je neko na meti napada hakera onda to mora biti Microsoft. Pa valjda nešto znaju ti ljudi ako je firma opstala četiri decenije, neće biti da ih finansira lično Sotona samo zato da bi srpskom komentatoru oborili komp dok gleda pornjave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).