Amazon će glasove dragih preminulih osoba moći da pretvori u digitalne asistente

Amazon planira da omogući korisnicima da glasove preminulih voljenih osoba pretvore u digitalne asistente, piše "The Guardian".
Amazon će glasove dragih preminulih osoba moći da pretvori u digitalne asistente
Foto: Pixabay
Kompanija razvija tehnologiju koja će omogućiti digitalnom asistentu Alexi da oponaša glasove koje čuje iz raznih audiozapisa. Da bi Alexa registrovala glas, biće dovoljno da snimak traje manje od minut, rekao je Rohit Prasad iz Amazona. 
Dodao je da je tokom pandemije mnogo ljudi izgubilo voljene osobe i da je to bio jedan od podsticaja za ovakvu ideju.
Tehnologija je najavljena na kompanijinoj konferenciji "re:Mars", a još se ne zna kada bi tačno ova opcija trebalo da postane dostupna. Na konferenciji je ova opcija i demonstrirana u obliku glasa bake koja čita bajku za laku noć svojoj unuci.
 
Druge kompanije su nešto skeptičnije prema čitavoj ideji. Samo nekoliko sati pre nego što je Amazon objavio svoje planove, Microsoft je objavio nova etička pravila za veštačku inteligenciju koja postavljaju stroga ograničenja na to ko može da stvara sintetičke glasove i kako bi ti glasovi mogli biti korišćeni.
 
"Lako je zamisliti da bi se ovakvo nešto moglo koristiti za lažno predstavljanje i zavaravanje slušalaca", upozoravaju stručnjaci.
  • Morbidno

    27.06.2022 09:40
    i ko normalan od smrti pravi profit? Čista zloupotreba ožalošcenih i preminulih.
  • Gavril

    27.06.2022 08:01
    Vi ste bolesni.
  • Igor

    26.06.2022 23:27
    Zašto bi neko želeo da mu roditelj posle smrti bude sajber asistent?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija