Poverenica: Veštačka inteligencija može dovesti do diskriminacije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da veštačka inteligencija može prouzrokovati diskriminaciju.
Poverenica: Veštačka inteligencija može dovesti do diskriminacije
Foto: Pixabay
Dodala je da je neophodno pratiti stanje i analizirati opasnosti od diskriminatornih ishoda.
"Od izuzetne važnosti je da se proces razvoja veštačke inteligencije reguliše i uredi, kao i da se rizici na vreme prepoznaju i da se na njih reaguje. Zbog toga je ključ u saradnji, intenzivnom praćenju tehnološkog razvoja i blagovremenoj reakciji i na regulatornom polju", rekla je Janković na konferenciji "Uticaj veštačke inteligencije na slobodu informisanja, mišljenja i izražavanja"
Prema njenim rečima, algoritmi na kojima se bazira veštačka inteligencija su mišljenja izražena kroz programerski kod, što znači da je svaka diskriminacija učinjena putem veštačke inteligencije proizvod podsvesnih ili svesnih stavova osoba koje učestvuju u izradi samog koda.
  • .

    05.07.2022 13:19
    Vestackoj intiligenciji bi morala prethoditi prirodna intiligencija da bi se uopste imala prava nazvati "intiligencijom".

    A drustvo upravo u tome zaostaje.
  • Zemlja čudesa

    02.07.2022 14:38
    Veštačka glupost?
    Veštačka inteligencija bi trebalo da bude sabiranje svih činjenica i donošenje pravilnog zaključka na ime istih. Ovo mi liči na poziv za pravljenje "veštačke debilnosti" koja će, bez obzira na činjenice, korisnicima davati rezultate koje žele da vide kako ih ne bi "diskriminisala". Primer: kvadriplegičar pita AI da li bi mogao da pobedi na Olimpijadi u troskoku, a AI mu odgovara da nema problema, potrebno je samo da to zaista želi.
  • it stručnjak

    30.06.2022 21:08
    kakve gluposti
    kad ljudi koji nemaju pojma o tematici počnu da pričaju o njoj jer su čuli od drugih. onda to ovako izgleda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija