Gugl pri registraciji naloga usmerava korisnike da ostave više podataka?

Koalicija deset evropskih potrošačkih organizacija ukazala je na to da se prilikom registracije Gugl naloga, korisnici usmeravaju ka opcijama koje prikupljaju više podataka, prenosi danas BBC.
Gugl pri registraciji naloga usmerava korisnike da ostave više podataka?
Foto: Pixabay
Iz Gugla pozdravljaju priliku da sarađuju sa zagovornicima potrošača na temu zaštite podataka, ali ističu da poverenje potrošača zavisi od poštenja i transparentnosti i da je Gugl "uložio svoj budući uspeh u izgradnju sve jednostavnijih, pristupačnijih kontrola i davanje ljudima jasnijih izbora".
Evropska potrošačka organizacija (BEUC), koja koordinira koaliciju, tvrdi da je jezik koji Gugl koristi u procesu registracije "nejasan, nepotpun i obmanjujući", što navodi mnoge potrošače da biraju opcije koje su manje prihvatljive za privatnost.
Organizacija potrošača kaže da Gugl ne pruža korisnicima opciju da isključe sva podešavanja jednim klikom.
 
Umesto toga, tvrde iz BEUC, potrebno je pet klikova i deset koraka da bi se isključili uređaji za praćenje koje Gugl želi da aktivira na novom nalogu, a koji se odnose na aktivnosti na vebu i u aplikacijama, istoriju Jutjuba i personalizovano oglašavanje na njihovom nalogu.
  • No name

    30.06.2022 22:01
    I u tanjir vam gledaju
    Pa i nove potrošačke aplikacije poznatih marketa, vam vire u tanjir. Svako skeniranje koda prilikom kupovine registruje podatke o kupljenim proizvodima. Svoje personalne podatke ste već dali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija