Istraga o britanskom "vočkiperu", skupom dronu koji nije za loše vreme

Britanske oružane snage pokrenule su istragu o razlozima zbog kojih je ambiciozno zamišljeni projekat dronova "vočkiper" zapao u ogromne tehničke i finansijske probleme.

Čak sedam ovih letelica izgubljeno je prilikom probnih letova u Britaniji i na Kipru, prenosi RTS.

Poslednji od sedam udesa "vočkipera", vrednog 35 miliona evra, dogodio se krajem maja nedaleko od obala Kipra, pošto se letelica, posle poletanja iz baze Akrotiri, jednostavno srušila u more.

Ambiciozno zamišljeni projekat izviđačkog drona, pokazao se kao problematičan, jer se letelicom teško upravlja u lošijim meteorološkim uslovima. Dodatni problem predstavlja činjenica da je većina od sedam do sada izgubljenih "vočkipera" uništena prilikom sletanja.
 
"Vočkiper" je prvi put testiran u Avganistanu pre punih osam godina, od kada je povremeno upotrebljavan za kontrolu ilegalnih ulazaka migranata preko Lamanša. Uspešna upotreba drugih dronova tokom rata u Ukrajini dovela je u pitanje budućnost ove letelice, koja je britanski vojni budžet do sada koštala 1,7 milijardi evra.
 
"Sistem za automatsko sletanje, kako se čini, dizajniran je za lepo vreme. U lošijim vremenskim uslovima, poput niske oblačnosti, kiše, udara vetra ili kombinaciji ovih faktora - pojavljuju se problemi u sistemu letelice", navodi se u nedavno objavljenom izveštaju o "vočkiperu".

Teme

DRON
  • Branko

    03.07.2022 15:57
    Neka kupe kineske dronove, jer ipak treba pameti da se napravi dron.
  • Sale

    03.07.2022 02:24
    Bombina
    Bombina, Miljenko.
  • Jelen

    02.07.2022 16:48
    Avijon
    Pa sto su ga vozilili kad je bilo lose vreme? I moj Jugo nece da upali kad pada kisa. Mozda im ovlazili kablovi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija