Google će brisati istoriju lokacija onima koji posete klinike za abortus

Kompanija Alphabet Inc, u čijem je vlasništvu Google, najavili su da će brisati podatke o lokaciji posetilaca klinika za pobačaje.
Google će brisati istoriju lokacija onima koji posete klinike za abortus
Foto: Pixabay
Kako su saopštili iz ove kompanije, to će uraditi zbog straha da bi digitalni otisak mogao da alarmira američku policiju o nezakonitim prekidima trudnoće.
Državni zakoni koji ograničavaju pobačaje stupili su na snagu nakon što je Vrhovni sud SAD-a prošlog meseca odlučio da pobačaji više nisu garantovani ustavom. Tehnološka industrija zabrinuta je da bi policija mogla dobiti naloge za pristup istoriji pretraživanja klijenata, geolokaciji i drugim informacijama koje otkrivaju planove vezane za trudnoću.
Google je rekao da će se nastaviti da se bori protiv neprimerenih ili preširokih zahteva vlade za pristup podacima, a pobačaje nisu izričito spomenuli. U kompaniji kažu da je istorija lokacija korisnika isključena.
 
Za korisnike kojima je opcija praćenja istorije lokacija uključena, ti podaci će se kroz sledećih nekoliko nedelja u slučaju posete osetljivim mestima, kao što su centri za neplodnost, klinike za pobačaje i ustanove za lečenje zavisnosti, početi da se brišu.
 
Portparol Google-a nije odgovorio na to kako će kompanija pratiti radi li se zaista o poseti takvim mestima i koliko će tačno podataka izbrisati sa svojih servera. 
 
Kompanija je ažurirala svoju politiku pa sada oglašivače u SAD-u označava kao pružaoce pobačaja čak i ako nemaju svoje objekte pa tablete za pobačaj izdaju poštom nakon virtuelnog savetovanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija