Ostaci kineske rakete mogli bi sledeće nedelje da padnu na Zemlju

Veruje se da će ostaci kineske rakete koja je u ponedeljak dopremila novi modul na kinesku svemirsku stanicu pasti na Zemlju početkom sledeće nedelje, navodi američka služba koja prati putanju rakete.

Raketa nazvana Dugi marš 5B teška 23 tone koja je nosila laboratorijski modul lansirana je s ostrva Hainan u nedelju, 24. jula. Modul se potom uspešno spojio s kineskom svemirskom stanicom, prenosi N1.

Nakon što je zadatak obavljen, raketa je počela nekontrolisano da se spušta prema Zemljinoj atmosferi i ne zna se gde će tačno pasti. Ovo je treći put da druge zemlje optužuju Kinu za nepravilno postupanje sa svemirskim otpadom.
"Radi se o metalnom objektu teškom 20 tona. Iako će se raspasti dok uđe u našu atmosferu, brojni komadi rakete – neki od njih prilično veliki – ipak će stići do površine Zemlje", rekao je Majkl Bajers, profesor na Univerzitetu Britanska Kolumbija i autor studije koja se bavila rizikom od stradanja usled padajućeg svemirskog otpada.
 
Ljudima preti vrlo mala opasnost
 
Od svemirskog otpada ljudima preti vrlo mala opasnost, kaže Bajers, ali moguće je da veći delovi izazovu štetu ako padnu u naseljena područja. Bajers dodaje da bi, zbog sve veće količine svemirskog smeća, te male šanse mogle postati izglednije, posebno na području takozvanog globalnog juga, jer je gotovo tri puta veća verovatnoća da će odbačeni komadi rakete pasti negde na geografskoj širini Džakarte (Indonezija), Dake (Bangladeš) ili Lagosa (Nigerija) nego tamo gde su Njujork, Peking ili Moskva.
 
"Ova opasnost se u potpunosti može izbeći budući da danas imamo tehnologiju i mogućnost planiranja misija kojima možemo kontrolisati ulazak u atmosferu odbačenih delova – obično u zabačenim delovima okeana – umesto nekontrolisanih i stoga potpuno nasumičnih, padova na Zemlju", rekao je Bajers.
 
Holger Krag, direktor kancelarije za svemirski otpad Evropske svemirske agencije (ESA), kaže da je najbolja međunarodna praksa kad se pad kontroliše tako da ostaci padnu u more.
 
Američka svemirska uprava saopštila je da će pratiti pad kineske rakete na Zemlju. Zbog promenljivih atmosferskih uslova tačno mesto ulaska rakete u Zemljinu atmosferu ne može se precizno odrediti sve do nekoliko sati pre ulaska, ali procenjuje se da će raketa stići do Zemljine atmosfere u ponedeljak, 1. avgusta.
  • iguman

    31.07.2022 07:56
    Kremlj je odlično mesto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).