Kina će koristiti hemikalije da stvori oblake i kišu

Kina će pokušati da zaštiti ovogodišnju žetvu pirinča od rekordne suše koristeći reagense za stvaranje kiše, javlja AP.
Kina će koristiti hemikalije da stvori oblake i kišu
Foto: Pixabay
"Narednih deset dana su ključni za useve pirinča u južnoj Kini", rekao je danas ministar poljoprivrede Tang Renđijan i dodao da će vlasti preduzeti hitne korake da osiguraju jesenju žetvu koja čini 75 odsto godišnjeg prinosa.
Vlasti će pokušati da pojačaju kišu stvaranjem oblaka pomoću hemikalija i prskaće useve agensom koji zadržava vodu kako bi se ograničilo isparavanje, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede.
Smanjen prinos od žetve u Kini imao bi globalne posledice jer bi uticao na rast uvoza, što bi dodatno povećalo pritisak na inflaciju u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. 

Teme

suša
  • aleksandar

    22.08.2022 14:51
    Žuta kiša
    A saharski pesak koji nama dolazi sa severa Evrope ?
  • tesko

    22.08.2022 12:39
    da ce to raditi
    treba izuzetno velike kolicine hemikalija i velike kolicine vlage koja stize da se tako iscedi. ili ce se svi pootrovati od hemikalija posle ili ce opet raz..ti celu prirodnu ravnotezu.
    To je vise sarena laza kao i one nase "protivgradne rakete" koje otprilike isto imaju dejstvo kao i ovo - nikako ali smo makar pokusali. I ako kojim slucajem ne padne led, to je bas zbog raketa.
  • pobogu

    22.08.2022 08:20
    I dalje ne shvatamo gde gresimo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).