Kako su požari izazvali toplotnu anomaliju na nebu iznad Australije

Veliki požari u Australiji izazvali su dramatičnu toplotnu anomaliju u stratosferi.

Velika prostranstva divljine i životi milijardi životinja ugašeni su i pretvoreni u pepeo tokom požara u Australiji tokom 2019. i 2020. godine. To leto nazivaju "crvenim letom" Australije, prenosi RTS.

Požari su progutali više od 5,8 miliona hektara života i bili su toliko žestoki da su formirali sopstvene vremenske sisteme, uključujući oluje sa grmljavinom prožete dimom (pirokumulonimbus) koje su trajale danima. 

Izmaglica koja je nastala usled dima ugušila je čitave gradove, izazvala mnogo zdravstvenih problema među stanovnicima ovog kontinenta, a daleke glečere obojila u sivu boju.
 
Istraživači su pratili kako je deo spaljene biomase doprineo najvećem stratosferskom zagrevanju u poslednje tri decenije i upropastio ozonsku rupu na Antarktiku.
 
Kombinujući satelitske podatke koji su nastali pri posmatranju aerosola na površini u kompjuterskim modelima, statističarka Univerziteta u Ekseteru, Lili Damani Pears i njene kolege uspeli su da otkriju i prouče dim dok je lebdeo visoko u atmosferu naše planete.
 
Kako istraživači objašnjavaju, ovi sistemi i njihovi vrtlozi su "pumpali" dim na izuzetno velike visine, pri čemu su sunčevi zraci zagrevali tamne čestice koje su išle ka većim visinama.
 
Prvi vrtlog, otkriven 31. decembra 2019, dostigao je visinu od 16 kilometara, drugi 12. januara 2020. godine, perjanica dima koja se popela do 35 kilometara u stratosferu i tamo ostala oko dva meseca.
 
Tokom ovog perioda naglo je skočila vrednost temperature u stratosferi za 0,7 stepeni Celzijusovih. Ta vrednost povišenih srednjih vrednosti temperatura stratosfere zadržala je svoje vrednosti oko četiri meseca.
 
"Ovaj događaj za posledicu imao je najveći temperaturni skok u Zemljinoj stratosferi od erupcije vulkana Pinatubo 1991. godine", rekla je Lili Damani.
 
Dok se površina planete ohladila za oko pola stepena Celzijusovih zahvaljujući difuznim oblacima čestica koji blokiraju sunčevu svetlost, apsorpcija infracrvenog zračenja česticama u stratosferi je izazvala značajno zagrevanje tog sloja atmosfere.
 
Detaljnije na sajtu RTS-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija