VIDEO: Međunarodna svemirska stanica snimila neverovatan prizor aurore

Iako nismo te sreće da na nebu imamo priliku da posmatramo spektakularno prelivanje polarne svetlosti, ipak joj se često možemo diviti na snimcima ili fotografijama sa severnijih područja naše planete
Koliko god da ovaj nebeski fenomen izgleda fascinantno kada se posmatra sa Zemlje, poseban je doživljaj videti ga iz drugačijeg ugla – kada na njega gledamo iz svemira. 
Naime, u slučaju da polarnu svetlost snime astronauti iz orbite, onda ne vidimo samo njen delić, već celu zapanjujuću strukturu koja obavija Zemlju poput svetlećeg plašta. 
Poseban pogled na polarnu svetlost
 
Međunarodna svemirska stanica (ISS) je pre nekoliko dana na Tviteru podelila upravo takav prizor pa imamo priliku da uživamo u retkom prikazu aurore nastale nakon što je Zemlju pogodila solarna oluja, piše Futurism.
 
Naime, polarna svetlost je zapravo posledica aktivnosti električno nabijenih čestica. Kada brze čestice poput jona ili elektrona iz Sunčevog vetra uđu u Zemljino magnetno polje, ono ih usmerava prema magnetnim polovima.
 
Pri dolasku u gornju atmosferu Zemljinog magnetnog pola, te nabijene čestice se sudaraju s onima u vazduhu, stvarajući pritom prekrasnu svetlosnu pojavu. Na severu se takav događaj naziva aurora borealis, a na jugu aurora australis.
 
 
Snimak koji je objavio ISS prikazuje prelet stanice iznad Indijskog okeana, prilikom čega je snimljena neverovatna polarna svetlost.
 
Zašto je polarna svetlost često zelene boje?
 
Iako polarna svetlost može da bude različitih boja, često prevladava zelena. Postoji razlog zašto.
 
"Kada se solarne čestice sudare s kiseonikom u atmosferi, nastaju bogate crvene i zelene nijanse, kao što se vidi na ovom snimku. Suprotno tome, ako se te iste čestice sudare s azotom, one obasjavaju nebo plavim i ljubičastim sjajem", objašnjava NASA.
 
Kanadska svemirska agencija navodi da zelena boja nastaje kada se nabijene čestice sudare s molekulima kiseonika na visinama od 100 do 300 km pa da će povremeno donja ivica polarne svetlosti na visini od oko 100 km imati ružičastu ili tamnocrvenu nijansu zbog molekula azota.
 
Dodaje kako na većim visinama, od 300 do 400 km, sudaranje nabijenih čestica s atomima kiseonika stvara crvenu auroru. Kada se čestice sudare s molekulima vodonika i helijuma, mogu proizvesti plavu i ljubičastu polarnu svetlost, s tim da naše oči obično teško vide ove boje na noćnom nebu.
  • Neuništiva

    10.09.2022 09:44
    lepota i mudrost prirode zaslužuje svako poštovanje i zahvalnost za postojanje života.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija