Brazil zabranio prodaju iPhone-a bez punjača

Apple je saopštio da će uložiti žalbu na brazilsku uredbu kojom se zabranjuje prodaja iPhone modela bez punjača baterija i koja tvrdi da ova kompanija potrošačima pruža nekompletan proizvod.
Brazil zabranio prodaju iPhone-a bez punjača
Foto: Pixabay
Ministarstvo pravde Brazila kaznilo je Apple sa 12,275 miliona reala (2,38 miliona dolara) i naložilo kompaniji da otkaže prodaju iPhonea 12 i novijih modela, uz obustavljanje prodaje bilo kog modela iPhonea koji ne dolazi sa punjačem.
U uredbi, ministarstvo je tvrdilo da iPhoneu nedostaje suštinska komponenta u "očiglednoj diskriminatorskoj praksi prema potrošačima".
Vlasti su odbacile Appleov argument da je ova praksa imala za cilj smanjenje emisije ugljenika, rekavši da nema dokaza da prodaja pametnog telefona bez punjača štiti životnu sredinu.
 
Iz kompanije je saopšteno da će nastaviti da sarađuje sa brazilskom agencijom za zaštitu potrošača Senakon kako bi "rešila njihove zabrinutosti", a istaknuto je da će se žaliti na odluku.
 
"Već smo dobili nekoliko sudskih presuda u Brazilu po ovom pitanju i uvereni smo da su naši kupci svesni različitih opcija za punjenje i povezivanje svojih uređaja", rekao je Apple.
  • abbey road

    12.09.2022 10:40
    @bezimeni 10.09.2022 • 20:11
    "Vecina im je lojalna i vec ima neke punjace i/ili kao ja puni na bezicni punjac..."

    A manjinu koja nema punjač ko je*e, neka plate dodatno 25 evra za punjač ili 50 evra za bežični? Šta ako dolaze sa Androida recimo pa nemaju lightning priključak?

    Vi ste, kao i mnogi jabučari, izgleda pali s kruške ako mislite da Apple ne nudi punjače iz ekološke osvešćenosti, što je zvanično obrazloženje.
  • @ aezakmi

    10.09.2022 20:11
    Ako imas stari punjac, imas i stari kabel koji mozes da utaknes u iPhone.
    Realno Apple zna svoje korisnike. Vecina im je lojalna i vec ima neke punjace i/ili kao ja puni na bezicni punjac i vise mi nikada nece ni trebati punjac i kabel.
  • aezakmi

    10.09.2022 15:08
    Pa realno u pravu su Brazilci.
    Stariji Apple punjaci imaju USB-A ulaz u adapter.
    A sada ako kupis iPhone 13 recimo, dobijes kabel sa USB-C (za ulaz u adapter). A to znaci da ti stari adapter NE moze puniti novi model telefona. (osim ako ne koristis stari kabel)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija