VIDEO: Letelica NASA-e večeras će namerno udariti u asteroid - pratite uživo

DART je svemirska letelica predviđena za test dvostrukog preusmeravanja asteroida. Osmišljena je tako da udari asteroid kao test otklanjanja opasnosti po planetu Zemlju.
VIDEO: Letelica NASA-e večeras će namerno udariti u asteroid - pratite uživo
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovaj DART-ov ciljni asteroid nije pretnja Zemlji, ovo je samo test koji NASA sprovodi kako bi mogla pravovremeno da reaguje na neke potencijalne pretnje našoj planeti.
Ovaj sistem asteroida je savršen poligon za testiranje da se vidi da li je namerno udaranje svemirske letelice u asteroid efikasan način da se promeni njegov kurs, ako u budućnosti bude otkriven asteroid koji ugrožava Zemlju.
Demonstracija skretanja asteroida u orbiti je ključni test koji NASA i druge agencije žele da izvrše pre nego što se stvori bilo kakva stvarna pretnja.
 
DART će biti prva svemirska misija koja će demonstrirati skretanje asteroida kinetičkim udarcem.
 
 
Letelica je lansirana raketom "SpaceKs Falcon 9" iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji. Lansiranje je obavljeno 23. novembra 2021. godine, a predviđeno je da se sudar sa asteroidom dogodi večeras, nešto nakon jedan sat ujutru po našem vremenu.
 
NASA-in test dvostrukog preusmeravanja asteroida (DART) ima jedan jedini instrument "Asteroid Camera" koji služi za optičku navigaciju, poznat i kao DRACO kamera. DRACO služi kao oko svemirske letelice i vodiće DART do konačnog odredišta: udara sa asteroidom Dimorfos.
 
Preko DRACO kamere koja šalje jednu sliku u sekundi na Zemlju, moći ćete uživo da gledate sudar sa asteroidom.
 
U satima pre udara, ekran će izgledati uglavnom crn, sa jednom tačkom svetlosti. Ta tačka je binarni asteroidni sistem Didimos koji se sastoji od većeg asteroida po imenu Didimos i manjeg asteroida koji kruži oko njega pod nazivom Dimorfos.
 
 
Kada se asteroid Dimorfos bude približio, tačka svetlosti će postati veća i na kraju će biti vidljivi detaljni asteroidi.
 
Nešto nakon jedan sat posle ponoći DART bi trebalo namerno da udari o asteroid Dimorfos.
 
Ovaj događaj će biti odložen zbog vremena potrebnog da slike stignu na Zemlju, plus dodatnog vremena za slanje slika na različite platforme.
 
Za najažurnije informacije sa DRACO kamere, uključite se u NASA-in prenos OVDE.
 
Nakon udara, slika će postati crna – zbog gubitka signala. Posle otprilike dva minuta, ovaj prenos će se pretvoriti u reprizu – prikazujući poslednje trenutke koji su doveli do udara.
  • mrva

    26.09.2022 20:50
    @Asteroid

    Postoji nesto sire od prirode?
  • Asteroid

    26.09.2022 15:11
    Big bum
    Upropastiše bre!!! sve u prirodi i šire!
  • Nimbus

    26.09.2022 14:44
    "Ovaj DART-ov ciljni asteroid nije pretnja Zemlji"
    Pa, nije pretnja Zemlji dok mu NASA ne promeni putanju. Onda ce biti pretnja :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija