VIDEO Istorijski let: Prva Indijanka i Ruskinja zajedno na misiji SpaceX i NASA

SpaceX i NASA lansirali su kapsulu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, a u njoj su, između ostalih i prva Indijanka koja će otputovati u svemir, ali i prva Ruskinja koja će se priključiti misiji.

U misiji su tri astronauta i jedan kosmanaut, a svi potiču iz različitih delova sveta i sve to u trenutku kada se planeta suočava sa sve većim geopolitičkim tenzijama, piše CNN.

Četvoro članova posade su astronauti Nikol Man i Džoš Kasada iz NASA-e, astronaut Koići Vakata iz JAXA (japanska agencija za istraživanje svemira) i kosmonautkinja Ana Kikina iz Roskomosa.
Poletanje misije Crew-5 iz Kenedi svemirskog centra na Floridi direktno je prenošeno na sajtu NASA.
 
Misija je šesta po redu zajednička akcija NASA i SpaceX-a, privatne svemirske kompanije, na MSS.
 
 
Let rakete Spejs-eks sa ovom posadom bio je odložen zbog uragana Ijan, koji je prošle sedmice zahvatio Floridu, ubivši na njoj 75 ljudi i pričinivši veliku materijalnu štetu. 
 
"Nadam se da ćemo ovim poletanjem razvedriti nebesa nad Floridom za svakoga", rekao je japanski astronaut Koići Vakata, kojem je ovo peti put da ide u kosmos.
 
Ovaj let u svemir predstavlja istorijski trenutak, pošto je Man postala ne samo prva Indijanka poreklom koja je otputovala u svemir, već je i glavnokomandujuća na ovoj misiji. Time je postala i prva žena koja ima tu ulogu u misiji SpaceX-a.
 
Istoriju piše i Kinina, prva državljanka Rusije koja će se pridružiti misiji SpaceX-a, u okviru dogovora NASA-e i Roskosmosa iz jula ove godine. Njeno učešće na letu je najnoviji dokaz, da se bez obzira na rastuće tenzije oko ruske invazije na Ukrajinu, nastavlja decenijama dugo partnerstvo SAD i Rusije u svemiru.
 
Crew-5 kapsula je sada u orbiti i na putu ka MSS, koja je na 322 kilometra iznad Zemljine površine.
Misija Spejsa-eks trebalo bi da stigne na Međunarodnu svemirsku stanicu 29 sati posle poletanja.
 
Ona će tamo zameniti američko italijansku posadu, koja na stanici boravi od aprila. Sledeća zamena posade na stanici očekuje se u proleće 2023. godine.
  • neinformisan

    06.10.2022 14:27
    e
    Ja sam procitao, a ti? Naslov je pogresan, nije prva indijanka jer ima samo poreklo, da je pisalo prvi srbin sa srpskim poreklom na mesecu, je l bi on bio srbin ili hrvat? Poreklo i nacionalnost nisu isti, mozes da si poreklom iz bosne ali da si srpske nacionalnosti, posavetovao bih te da uzmes malo recnik
  • Neinformisan

    06.10.2022 11:31
    e moj e
    Prvo nauči da čitaš, pa ironiši
  • e

    06.10.2022 03:14
    e
    Poreklom znaci nije indijanka? onda ni ostali nisu nego su rodjeni u americi samo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija