Egiptolozi: Kamen iz Rozete je simbol kulturnog imperijalizma, tražimo da ga Britanija vrati

Istaknuti egipatski arheolozi ponovili su poziv za vraćanje kamena iz Rozete, iz Britanskog muzeja u Egipat, 200 godina nakon što je dešifrovanje ploče otkrilo tajne hijeroglifskog pisma.
Egiptolozi: Kamen iz Rozete je simbol kulturnog imperijalizma, tražimo da ga Britanija vrati
Foto: Pixabay

Internet kampanja arheologa do sada je prikupila 2.500 potpisa i ima za cilj da "kaže Egipćanima šta im je oduzeto", rekla je Monika Hana, vršilac dužnosti dekana Koledža za arheologiju u egipatskom gradu Asuanu.

"Kamen iz Rozete je simbol kulturnog nasilja, kamen je simbol kulturnog imperijalizma. Vraćanje kamena je simbol promene stvari - da više nismo u 19. veku i da treba da radimo sa etičkim kodeksom 21. veka", poručila je Hana.

Portparol Britanskog muzeja rekao je da nije bilo formalnog zahteva egipatske vlade za povratak kamena iz Rozete.
 
Muzej 13. oktobra otvara izložbu pod nazivom "Hijeroglifi: otključavanje drevnog Egipta".
 
Kamen iz Rozete datira iz 196. godine pre nove ere i iskopala ga je Napoleonova vojska u severnom Egiptu 1799. Postao je britansko vlasništvo nakon Napoleonovog poraza, prema uslovima Aleksandrijskog sporazuma iz 1801, zajedno sa drugim antikvitetima koje su pronašli Francuzi, i poslat je u Britaniju.
 
Smešten je u Britanskom muzeju od 1802.
 
Egipatski arheolozi su ranije apelovali na njegov povratak, ali se nadaju da će sve češći pozivi zapadnim muzejima da vrate artefakte pomoći njihovom cilju.
  • Branko

    15.10.2022 00:15
    @ haha
    Da li to pokusavate da abolirate kradju? Mogu Arapi da budu siromasni ili zaostali, a najvecim delom su takvi upravo zbog kolonijalisticke politike i ponasanja Zapada, ali to nikako ne moze da bude opravdanje za kradju. I ja bih voleo da posedujem mnoge vredne i lepe stvari,neke od njih se nalaze kod ljudi koji su fizicki slabiji od mene, ali ih ipak ne otimam.
  • agatoni,aga,akademik

    07.10.2022 07:02
    haha
    otkud to da englezi kradu hehe!
  • Ivana

    06.10.2022 20:42
    čuvari
    Pa oni te artefakte "čuvaju", što Egipćani ne "umeju".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija