NASA sutra konačno lansira raketu na Mesec

Nakon dva neuspela pokušaja, NASA planira da lansira svoju novu megaraketu na Mesec sutra rano ujutro, manje od nedelju dana nakon što je letelica izdržala nalete snažnog uragana.
"Čini se da je došlo naše vreme. Nadamo se da će to biti u sredu", rekao je Majk Sarafin, šef misije Artemis 1 iz sedišta NASA-e.
Misija Artemis 1, šestonedeljni probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mesecu namerava da uspostavi dugoročnu lunarnu koloniju, kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu.
Reč je o testnom prvom putovanju dvostepene rakete Space Launch System (SLS) i njene kapsule Orion bez posade. Iako na brodu neće biti ljudi, Orion će nositi simuliranu tročlanu posadu - jednu mušku i dve ženske lutke - opremljene senzorima za merenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživeli. 
 
Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sistem koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V leteo tokom programa Apollo na Mesec šezdesetih i sedamdesetih godina.
 
Nazvan po Apolonovoj sestri bliznakinji iz starogrčke mitologije, novi svemirski program razvijen je 50 godina nakon što su ljudi poslednji put kročili na Mesečevo tlo.
 
Prvo lansiranje rakete SLS zakazano je za sredu, u 1:04 ujutro po lokalnom vremenu, s mogućim rokom lansiranja od dva sata. U poznatom svemirskom centru Kenedi odbrojavanje je već započelo.
 
Poletanje je predviđeno manje od nedelju dana nakon prolaska uragana Nikol, koji je raketa uspešno izdržala u spoljašnjem prostoru na lansirnoj rampi.
 
Trenutno zvaničnici procenjuju potencijalni rizik od oštećenja povezan s uraganom. Radi se o tankoj traci, zvanoj RTV, koja okružuje kapsulu Orion na vrhu rakete i čini je aerodinamičnijom.
 
Timovi stručnjaka ispituju može li se RTV olabaviti za vreme pokretanja i pritom izazvati probleme. Zbog toga su određena dva rezervna datuma za lansiranje - 19. i 25. novembar.
 
Vremenska prognoza je povoljna. Meteorolozi kažu da izgledi za povoljne vremenske uslove u vreme lansiranja iznose 90 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija