Pečurke bi mogle da zamene plastiku u baterijama i čipovima

Stručnjaci sa Univerziteta "Johanes Kepler" u Austriji otkrili su da bi pečurke mogle da postanu biorazgradiva alternativa vrsti plastike koja se koristi u baterijama i računarskim čipovima.
Pečurke bi mogle da zamene plastiku u baterijama i čipovima
Foto: Pixabay
Do ovog otkrića došli su tokom istraživanja fleksibilne elektronike, s fokusom na održive materijale koji bi zamenili one nerazgradive.
"Do otkrića smo u nekoj meri došli pukom slučajnošću", rekao je za CNN fizičar Martin Kaltenbruner sa ovog univerziteta.
Naučni tim je u to vreme razmatrao korišćenje materijala dobijenog od pečuraka za upotrebu u drugim područjima. Pritom su ustanovili da kožica pečurke ganoderme lucidum (Ganoderma lucidum) može da služi kao zamena za bazu koja se koristi u strujnim kolima, a koja izoluje i hladi provodnike. Ova se baza obično izrađuje od nerazgradive plastike koja se nakon upotrebe baca.
 
Naučnici su primetili da ova pečurka, koja obično raste na trulom drveću u Evropi i istočnoj Aziji, ima kompaktnu zaštitnu kožu sačinjenu od micelijuma, mreže nalik na koren, kojom štiti medij na kojem raste, odnosno drvo.
 
"Pečurka tako sprečava prodor drugih gljivica ili bakterija", rekao je Kaltenbruner.
 
Stručnjaci su skinuli tu kožicu i osušili je. Ona je nakon sušenja bila nešto slabiji izolator od plastike, ali je ipak ostvarivala svoju funkciju u strujnim kolima i mogla je podneti temperaturu veću od 200 stepeni Celzijusa.
 
"Ova koža ima mnoga svojstva koja je izdvajaju od drugih biorazgradivih materijala, ali najvažnije je to da se jednostavno uzgaja iz otpadnog drveta i ne zahteva intenzivnu ili skupu obradu. Naš micelijum može da traje dugo ako se drži na suvom, ali u standardnom kućnom kompostu potpuno bi se razgradio u roku od dve nedelje ili manje", pojasnio Kaltenbruner.
 
Iako je rad tima trenutno eksperimentalan i daleko od masovne proizvodnje, naučnici smatraju da bi biorazgradiva koža mogla biti održiv alternativni materijal za upotrebu u elektronici koja ne zahteva dugotrajna strujna kola.
 
Ovo istraživanje "MycelioTronics: Fungal mycelium skin for sustainable electronics" objavljeno je u časopisu "Napredna nauka".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).