Policija poznata po prekomernoj sili sada hoće da koristi robote sa mogućnošću ubijanja ljudi

Policija San Franciska je tražila dozvolu od lokalnih vlasti da koristi robote koji će imati mogućnost ubijanja osumnjičenih za koje se bude smatralo da su prevelika pretnja.
Nacrt zakona je već izrađen, a taj posao je takođe obavila policija. 
Međutim, ovakav zakon je već naišao na protivljenje uz stav da će "roboti biti korišćeni u svrhu upotrebe sile protiv bilo koje osobe".
Policijske snage trenutno poseduju desetak potpuno funkcionalnih robota na daljinsko upravljanje, koji se obično koriste za inspekcije područja i uklanjanje bombi. 
 
Jedinice za uklanjanje bombi često su opremljene sačmaricama s "ćorcima" koje se koriste za ometanje rada eksplozivne naprave iako policiju ništa ne sprečava da koristi bojevu municiju ukoliko je to potrebno.
 
Iako San Francisko nikad nije izričito dozvolio da roboti ubijaju ljude, smrtonosno autonomno oružje je sve češće u modernom ratovanju. Protivpešadijske mine, jedna od najranijih verzija automatskog naoružanja, zabranjene su 1997. godine, a potpuno automatizovana odbrana poput brodskih sistema Phalanx, u upotrebi je od sedamdesetih godina prošlog veka. Autonomni ofanzivni sistemi poput bespilotnih letelica i borbenih bespilotnih letelica koriste se već godinama, ali je uvek uključen čovek koji snosi odgovornost za ispaljivanje naoružanja.
 
Policija San Franciska, koja je često prisiljena na skupe nagodbe zbog preterane upotrebe sile i protivi se istragama o njenoj "sklonosti" ka premlaćivanju pendrecima, sada očigledno želi dodatnu moć koja pravi razliku između života i smrti, piše Engadget.
  • Realista

    27.11.2022 11:16
    ekonomija
    Robot ne traži platu, godišnji odmor, apsolutno je poslušan i nemilosrdan a u slučaju ubistva, uvek se mogu pozvati na kvar u sistemu. Za više detalja pogledati ED-209 iz futurističkog dokumentarca "Robocop".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija