VIDEO: Roboti uče da se oslanjaju na zid kako ne bi pali

Naučnici s Univerziteta Loren su razvili sistem koji je omogućio humanoidnom robotu TALOS-u da se osloni na zid i spreči pad.
Reč je o sistemu pod nazivom "Damage Reflex", odnosno D-Reflex, koji je koristan u situacijama kada dođe do kvara ili oštećenja jedne noge. U tim situcijama gubitka ravnoteže robot poput čoveka koristi oslonac kako ne bi pao. 
Sistem baziran na nauralnoj mreži koristi "svoja iskustva" odnosno 882.000 simulacija kako bi brzo pronašao tačku na zidu koja će mu najverovatnije osigurati stabilnost. Robot ne mora da "zna" kako je oštećen i može da pronađe oslonac otprilike brzo kao i čovek.
Zbog toga, umesto da se sruši na tlo, robot se oslanja na zid poput osobe koja je uganula zglob. Ova funkcija nije posebno "elegantna", ali je ipak efikasna u tri od četiri slučaja.
 
Sistem D-Reflex ne garantuje sprečavanje pada, pre svega jer je nemoguće predvideti svaku moguću poziciju ili površinu. Takođe, on ne pomaže robotu da ustane ukoliko dođe do pada, kao ni da "šepa" oslanjajući se na zid dok ne nađe pomoć. Trenutni pristup je baziran na stacionarnom robotu i neće pomoći ako zakaže usred koraka.
 
Ipak, naučnici se nadaju da će sistem vremenom postati koristan i zamišljaju robote koji će moći da se uhvate za stolice i druge kompleksne objekte u situacijama kada pad bude neizbežan. To bi moglo smanjiti troškove zamene radnih robota koji bi inače pali i pretrpeli štetu i dovesti do razvoja više "prirodnih" robota koji uče da koriste okruženje u svoju korist.
 

Teme

robot

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).