Lansiran prvi globalni satelit za istraživanje voda

SpaceX raketa lansirana je sa satelitom za sprovođenje prvog globalnog istraživanja površinskih voda Zemlje, što će baciti novo svetlo na razvoj i posledice klimatskih promena.
Teret rakete – američko-francuski satelit za topografiju površinskih voda i okeana ili SWOT, uključuje naprednu tehnologiju za prikupljanje podataka merenja okeana, jezera, rezervoara i reka na više od 90 odsto zemaljske kugle.

Podaci će se koristiti za poboljšanje modela cirkulacije oceana, bolje vremenske i klimatske prognoze i pomoć u upravljanju oskudnim zalihama slatke vode u regijama pogođenim sušom, kažu istraživači.

Komponente satelita veličine terenca izradili su Laboratorija NASA za mlazni pogon (JPL) u blizini Los Angelesa i francuska svemirska agencija CNES.
 
Jedan od glavnih smerova misije je istražiti kako okeani apsorbuju atmosfersku toplinu i ugljen-dioksid u procesu koji prirodno reguliše globalne temperature i pomaže u smanjenju klimatskih promena.
 
Skeniranjem mora iz orbite, SWOT će moći precizno da izmeri fine razlike u visinama mora oko manjih struja i vrtloga gde se veruje da dolazi do velikog povlačenja toplote i ugljen-dioksida u okeane, tvrde naučnici.
 
Razumevanje mehanizma po kojem se to događa pomoći će da se odgovori na ključno pitanje: Koja je prelomna tačka u kojoj okeani počinju da otpuštaju, umesto da apsorbuju, velike količine toplote natrag u atmosferu, čime se intenzivira globalno zagrevanje?

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija