Mlade naučnice u Srbiji dobile stipendije od 5.000 evra

Najtalentovanijim mladim naučnicama dodeljene su danas stipendije u vrednosti od po pet hiljada evra.
Mlade naučnice u Srbiji dobile stipendije od 5.000 evra
Foto: Pixabay
Stipendije su namenjene za realizaciju naučnih istraživanja iz oblasti molekularne biologije, hemije, životne sredine i tehnologije prehrambenih proizvoda.
Ovogodišnje dobitnice stipendija, u okviru renomiranog svetskog programa UNESCO "Za žene u nauci" su Jovana Despotović u oblasti molekularne biologije karcinoma, Tijana Milićević za toksične i kancerogene elemenate i jedinjenja u uzorcima iz životne sredine i hrane i Alena Stupar za istraživanje primene različitih savremenih ekstrakcionih tehnika.
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović na svečanoj ceremoniji održanoj u Vladi Srbije podsetila je da se ta nagrada dodeljuje od 2010. godine i da je postala izuzetno važna i prestižna, kao i veliko ohrabrenje za angažman žena u nauci.
 
"Ono na šta kao zemlja možemo da budemo ponosni je da, za razliku od globalne statistike koja je pokazala da je samo 33 odsto žena u nauci, u Srbiji ta brojka ide i preko 60 odsto kada govorimo o naučnim institutima. To je pokazatelj i da država i društvo u Srbiji pružaju punu podršku ženama da se bave naukom", rekla je Begović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija