Radnici TikToka mogu da odluče da li će video biti viralan

Bivši i sadašnji radnici TikToka potvrdili su za Forbs da određeni američki zaposleni poseduju moć zbog koje video postaje viralan.
Radnici TikToka mogu da odluče da li će video biti viralan
Foto: Pixabay
Reč je o "tajnom oružju" radnika koje im daje opciju "boostanja" videa. Šest sadašnjih i bivših zaposlenih u TikToku i njegovoj matičnoj kompaniji ByteDance u internim dokumentima otkrivaju da osim što dozvoljavaju algoritmu da odluči šta će postati viralno, zaposlenic u TikTok-u i ByteDance-u takođe potajno biraju određene videosnimke i pojačavaju njihovu distribuciju, koristeći praksu poznatu interno kao "grejanje", piše Forbs.
"Funkcija 'grejanja' se odnosi na pojačavanje videosnimaka u For You feed kroz intervenciju operacije kako bi se postigao određeni broj pregleda videa. Ukupni video pregledi zagrejanih videozapisa čine veliki deo ukupnih dnevnih pregleda videa, oko jedan do dva odsto, što može imati značajan uticaj na ukupne osnovne metrike", objašnjavaju interni TikTok dokument pod nazivom MINT Heating Playbook.
TikTok nikada nije javno otkrio da se bavi "grejanjem" i dok se svi tehnološki giganti, u određenoj meri, angažuju u naporima da prošire određene objave svojim korisnicima, obično jasno označe kada to rade.
 
Međutim, izvori su rekli za Forbs da je TikTok često koristio "grejanje" da bi se dodvorio uticajnim osobama i brendovima, mamivši ih u partnerstvo povećavajući broj pregleda njihovih videa. Ovo sugeriše da je grejanje potencijalno koristilo nekim uticajnim osobama i brendovima na račun drugih s kojima nije.
 
"Grejanje" takođe otkriva da, barem ponekad, videosnimci na stranici For You ne postoje, jer TikTok misli da će vam se svideti, umesto toga, oni su tu jer TikTok želi da određeni brend ili kreator dobije više pregleda. Bez oznaka, poput onih koje se koriste za reklame i sponzorisani sadržaj, nemoguće je reći koja je koja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija