Asteroid koji je proleteo tik pored Zemlje uočen prekasno: Koliko je to opasno?

Otkriće asteroida veličine malog kamiona samo nekoliko dana pre nego što je proleteo pored Zemlje u četvrtak, ukazuje na slepu tačku u našoj sposobnosti predviđanja asteroida, kažu astronomi.
Asteroid koji je proleteo tik pored Zemlje uočen prekasno: Koliko je to opasno?
Foto: Pixabay
NASA je godinama davala prioritet otkrivanju mnogo većih i egzistencijalno opasnijih asteroida od 2023 BU, malog svemirskog kamena koji je proleteo oko 3.500 kilometara od površine Zemlje, bliže od nekih satelita. Da je krenuo prema Zemlji, bio bi smrvljen u atmosferi, a samo mali fragmenti mogli bi dospeti do površine.
Asteroid 2023 BU među manjima je u grupi koja obuhvata asteroide prečnika od pet do 50 metara, a takođe uključuje one velike kao olimpijski bazen. Teško je otkriti objekte te veličine sve dok se ne približe Zemlji, što otežava napore da se pripremimo za onaj koji bi mogao uticati na naseljeno područje.
Verovatnoća da će svemirska stena te veličine, koja se naziva meteor, udariti u Zemlju kada uđe u atmosferu, prilično je niska. Procenjuje se da će meteor od pet metara pogoditi Zemlju jednom godišnje, a onaj od 50 metara jednom u hiljadu godina, prema NASA-i.
 
S trenutnim mogućnostima astronomi ne mogu da vide da takav kamen cilja Zemlju sve do nekoliko dana pre.
 
"Ne znamo gde je većina asteroida koji mogu uzrokovati lokalna i regionalna razaranja", rekao je Terik Deli, naučnik u Laboratoriji za primenjenu fiziku "Džon Hopkins".
 
Dvadesetmetarski meteor koji je eksplodirao 2013. godine iznad Čeljabinska u Rusiji pojavljuje se jednom u 100 godina, navodi NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon. Stvorio je udarni talas koji je razbio desetine hiljada prozora i uzrokovao štetu od 33 miliona dolara, a niko ga nije video pre nego što je ušao u Zemljinu atmosferu.
 
Neki astronomi smatraju oslanjanje samo na statističke verovatnoće i procene populacije asteroida nepotrebnim rizikom jer bi se mogla poboljšati NASA-ina sposobnost da ih otkrije.
 
"Koliko prirodnih opasnosti postoji koje bismo za milijardu dolara mogli da spriječimo? Nema ih mnogo", rekao je Deli, čiji je rad usmeren na odbranu Zemlje od opasnih asteroida.
 
Jedna od velikih nadogradnji NASA-inog arsenala za detekciju asteroida biće NEO Surveyor, 1,2 milijarde dolara vredan teleskop koji će se lansirati na udaljenost od gotovo 1,6 miliona kilometara od Zemlje i nadzirati široko polje asteroida. Obećava značajnu prednost u odnosu na današnje zemaljske teleskope koje ometaju dnevna svetlost i Zemljina atmosfera.
 
Taj novi teleskop pomoći će NASA-i da ispuni cilj koji je zadao Kongres 2005: detektovati 90 odsto ukupne očekivane količine asteroida većih od 140 metara, ili onih dovoljno velikih da unište od regije do celog kontinenta.
"Sa Surveyorom se stvarno fokusiramo na pronalaženje jednog asteroida koji bi mogao izazvati jako loš dan za mnoge ljude", rekla je Ejmi Mejnzer, glavna istraživačica NEO Surveyora. "Ali, takođe, imamo zadatak da dobijemo dobru statistiku o manjim objektima, sve do veličine objekta iz Čeljabinska."
 
Detekcija asteroida dobila je veći značaj prošle godine nakon što je NASA-ina svemirska letelica veličine frižidera udarila u asteroid kako bi testirala sposobnost da izbaci potencijalno opasnu svemirsku pretnju s putanje sudara sa Zemljom.
 
Uspešna demonstracija, nazvana Test dvostrukog preusmeravanja asteroida (DART), prvi put je potvrdila metodu odbrane planete.
 
"NEO Surveyor je od najveće važnosti, pogotovo sada kada znamo od DART-a da stvarno možemo učiniti nešto po tom pitanju", rekao je Deli. "Moramo da pronađemo te asteroide."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija