Misteriozni ruski satelit se raspao u "oblak" svemirskog otpada

Misteriozni ruski satelit se raspao početkom januara, nakon čega je nastao "oblak" svemirskog otpada koji bi mogao kružiti oko Zemlje stotinama godina.
Reč je o satelitu Kosmos 2499, koji se prema podacima Američkih svemirskih snaga raspao 3. januara. Ovim događajem je zatvoren slučaj o misterioznim operacijama pomenutog satelita, a pored toga je povećana količina otpada koji orbitira oko naše planete.
Američke svemirske snage su saopštile da je raspadanjem Kosmosa 2499 nastalo najmanje 85 delova koji se mogu pratiti. Ovi delovi orbitiraju na visini od 1.169 kilometara, što znači da bi moglo proći više od veka pre nego što završe u atmosferi.
Raspadanje satelita, kao i njegova misija, ostaju misterija. Satelit je lansiran pomoću ruske rakete Rockot u maju 2014. godine iako nije bio upisan u manifest lansiranja. Američki tragači satelita prvobitno su katalogizovali satelit kao komad krhotina, ali su potom uočili da objekat manevriše. U roku od nekoliko meseci ponovo je klasifikovan i nazvan Kosmos 2499.
 
Američka vojska je nastavila da prati satelit i ustanovila da je manevrisao i došao na udaljenost od oko 530 metara od gornjeg stepena Rockota nekoliko nedelja nakon lansiranja. Ovo je dovelo do nagađanja da bi Kosmos 2499 mogao testirati tehnologiju koja omogućava letelici da uhvati i deorbitira druge satelite.
 
Opservacije s tla su kasnije pokazale da je satelit širok manje od 30 centimetara, kao i da je napravio više manevera tokom narednih godina. Bez obzira na njegovu pravu svrhu, misteriozni satelit je povećao problem rastućeg svemirskog otpada.
 
Međunarodna svemirska stanica je već morala da napravi nekoliko manevara kako bi izbegla ruski svemirski otpad nastao testom satelitskog oružja obavljenog 2021. godine.
 
Američka privatna kompanija SpaceX takođe je kritikovana zbog količine internet satelita Starlink koje lansira u orbitu. Astronomi su se žalili jer sateliti ometaju njihove aktivnosti.
 
Evropska svemirska agencija tvrdi da oko Zemlje kruži oko 35.600 komada svemirskog otpada veličine oko 10 centimetara. Ovi komadi putuju brzinom metka, a u najgorem slučaju bi mogli izazvati kaskadni efekat poznat kao Keslerov sindrom u kojem bi krhotine pogodile veći komad "svemirske mašinerije", što bi stvorilo još više krhotina. Time bi nastala neizdrživa količina svemirskog otpada koji bi mogao negativno uticati na istraživanje svemira, kao i na astronomiju.
  • Branko

    23.02.2023 07:38
    Mozda cemo jednom otkriti da je i on doziveo sudbinu Severnog toka 1 i 2.
  • zztop

    10.02.2023 01:12
    Ruski pa još i da valja ... ajde---
  • o

    09.02.2023 08:58
    ne
    Pravda za satelite!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.