Najveća fabrika satelita u Evropi biće u Belgiji

Belgijska kompanija Aerospejslab postaće najveća fabrika satelita u zapadnoj Evropi i treća u svetu, preneo je danas portal Fokus na Belgiju.
Najveća fabrika satelita u Evropi biće u Belgiji
Foto: Pixabay
Kompanija Aerospejslab, osnovana 2018. godine, ubrzo je dobila rastuću potražnju za proizvodnjom sve većih satelita. Zbog toga je kompanija odlučila da traži veću lokaciju i odabrala je Šarlroa za svoju novu fabriku.
Aerospejslab dobija sve više porudžbina za satelite, a među kupcima su velike međunarodne svemirske agencije, strane vlade i privatna preduzeća, kao i operateri za telekomunikacije.
Nova fabrika će početi da se gradi pre leta i biće završena za dve godine, dodao je belgijski portal.
 
Ta nova arhitektonski futuristička zgrada takođe će biti održiva sa glavnim ciljevima smanjenja energetskih potreba, korišćenjem obnovljivih izvora energije i korišćenjem opreme visokih performansi za dodatne energetske potrebe.
 
Nove prostorije fabrike će primiti 500 radnika i proizvoditi 500 satelita godišnje, i to je dobrodošao podsticaj za belgijsku svemirsku industriju.
  • Okrugli ćošak

    03.03.2023 13:08
    Da su to digitalni sateliti, fabrika bi bila kod nas, na nekom polju suncokreta u Vojvodini. Mi, kao ekonomski tigar, ne pravimo obične satelite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).