U autoindustriji "zaposleno" milion robota

Najnoviji podaci govore kako širom sveta u fabrikama radi čak milion robota, što je trećina svih robota angažovanih u industriji, podaci su Međunarodne federacije robotike (IFR).
U autoindustriji "zaposleno" milion robota
Foto: Pixabay
"Automobilska industrija je zapravo izumela automatizovanu proizvodnju", kaže Marina Bil, predsednica te federacije. "Danas roboti igraju ključnu ulogu u omogućavanju prelaza ove industrije s motora s unutrašnjim sagorevanjem na električnu energiju. Robotska automatizacija pomaže proizvođačima automobila u upravljanju veleprodajnim promenama dugotrajnih proizvodnih metoda i tehnologija."
Tzv. učestalost primene robota pokazuje nivo automatizacije u industrijskoj proizvodnji. Najveća je u Koreji, gde na svakih 10.000 radnika ima 2.867 robota u funkciji. Nemačka je na drugom mestu s 1.500 robota, dok je SAD na trećem mestu s 1.457 robota. Vrlo blizu je i Japan s 1.422 robota, dok je nešto dalje, na petom mestu, Kina s tek 772 robota.
Međutim, Kina se približava vrtoglavom brzinom. Tokom 2021. godine gotovo je udvostručila broj aktivnih robota instaliravši 61.598 robota, što je 52 odsto od ukupno instaliranih 119.405 robota u toj godini u svetu. 

Teme

robot

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija