Napravljen softver koji umetnička dela štiti od plagijata koji pravi veštačka inteligencija

Studenti Univerziteta u Čikagu napravili su softver "Glaze" koji može da napravi "maskiranu" verziju originalnog umetničkog dela, kako bi ga zaštitio od programa veštačke inteligencije.
Napravljen softver koji umetnička dela štiti od plagijata koji pravi veštačka inteligencija
Foto: Pixabay
Softver, kao novi alat u službi umetnika, dodaje sloj vodenog žiga, koji je gotovo nevidljiv golim okom. Autor zatim može da objavi svoj rad na internetu.
Ako neki program veštačke inteligencije pokuša da iskoristi to delo, dodati podaci u vodenom žigu će sprečiti program da ga reprodukuje.
Studenti su odlučili da naprave taj softver pošto su ih kontaktirali umetnici, ogorčeni što programi veštačke inteligencije mogu da kopiraju njihove radove.
 
"Radimo na pitanjima bezbednosti i privatnosti sistema veštačke inteligencije, ali obično više radimo na alatima u slučaju da se pojavi takav problem. Ti problemi već postoje. Stvaraju pravu štetu umetnicima i zbog toga su potrebni alati da ih štite", rekli su studenti.
 
Tim studenata, istraživača i inženjera radio je u saradnji sa umetnicima, uključujući Karlu Ortiz, koja je zajedno sa drugim umetnicima pokrenula sudski spor u San Francisku protiv nekoliko kompanija koje koriste veštačku inteligenciju za plagijat.
 
Taj tim je, međutim, priznao da "Glaze" nije trajno rešenje protiv imitacije veštačke inteligencije. Specijalizovane kompanije će bez sumnje moći da zaobiđu prepreku, prisiljavajući studente da poboljšaju svoj alat.
 
"Veštačka inteligencija se previše brzo razvija. Ideja je da se kupi vreme dok se ne usvoji neki propis", rekli su studenti.
 
Softer je besplatno dostupan od polovine marta.
  • G pen

    30.03.2023 13:18
    Majstore, koliko pixela po inchu ima ekran?
  • @slaba

    28.03.2023 10:49
    "Ova zastita se moze zaobici jednostavnim
    slikanjem ekrana "screenshot"
    lol."

    Hajde objasni kako zaobilazis zastitu skrinshotovanjem?
    Da li si procitao kako i sta radi glaze?
  • Slaba

    28.03.2023 10:10
    vajda
    Ova zastita se moze zaobici jednostavnim
    slikanjem ekrana "screenshot"
    lol.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).