VIDEO: NASA predstavila kuću za Mars u kojoj će volonteri živeti više od godinu dana

NASA je predstavila "kuću" u kojoj će od juna biti zatvoreno četvoro ljudi više od godinu dana kako bi simulirali život na Marsu.
Kuća nazvana "Mars Djun Alfa" nalazi se u istraživačkoj ustanovi Američke svemirske agencije u Hjustonu u Teksasu.
Četvoro volontera koji će tamo živeti pomoći će u pripremi buduće misije na "Crvenu planetu".
"Merenjem njihovih performansi i kognitivnih sposobnosti, NASA će bolje razumeti 'resurse' koji se moraju osigurati tokom ambicioznog putovanja na Mars", objašnjava Grejs Daglas, rukovodilac programa koji nadzire ovaj eksperiment.
 
Volonteri će živeti u kući od 160 kvadratnih metara u kojoj su dva kupatila, vertikalna farma za uzgoj salate, soba namenjena za medicinsku zaštitu, prostor za opuštanje i nekoliko radnih stanica.
 
Vazdušna komora vodi do "spoljne" rekonstrukcije okoline Marsa - iako se još nalazi unutar hangara.
 
 
Nekoliko komada opreme koje bi astronauti verovatno koristili na Marsu razbacano je po podu prekrivenom crvenim peskom kakav se nalazi na Marsu, uključujući meteorološku stanicu, napravu za izradu cigli i mali staklenik.
 
Tu je i traka za trčanje na kojoj će navodni astronauti hodati obešeni o trake kako bi simulirali manju gravitaciju "Crvene planete".
 
"Ne možemo ih terati da samo hodaju u krug šest sati", objašnjava Suzan Bel, rukovodilac Nasine laboratorije za bihevioralno zdravlje.
 
Četiri volontera koristiće traku za trčanje kako bi simulirali duga putovanja na Marsu za prikupljanje uzoraka i podataka ili izgradnju infrastrukture.
 
Članovi prvog eksperimentalnog tima tek treba da budu imenovani, ali je agencija izjavila da će izbor "slediti standardne Nasine kriterijume za kandidate za astronaute".
Naučnici će redovno testirati reakciju posade na stresne situacije, poput ograničenja dostupnosti vode ili kvarova opreme.
 
"Kuća" za astronaute ima još jednu posebnost - odštampana je 3D tehnologijom. To je jedna od tehnologija koju NASA proučava za potencijalnu izgradnju objekata na drugim planetarnim ili lunarnim površinama.
 
NASA je u ranoj fazi priprema za misiju na Mars, iako je većina fokusa agencije na misijama "Artemis", čiji je cilj da vrati ljude na Mesec.

Teme

Mars
  • Joja

    16.04.2023 08:16
    Joja
    Oce placati Komunalije i Porez? Pitam da im nebi banuo Izvrsitelj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija