VIDEO: NASA ne odustaje od letelice Vojadžer 2 iz sedamdesetih

Svemirske letelice imaju svoj životni vek, a američka svemirska agencija NASA još nije spremna da odustane od letelice Vojadžer 2 koja je lansirana sedamdesetih godina prošlog veka.
Vojadžer 2 je druga najudaljenija letelica koja istražuje ono što se nalazi dalje od najudaljenijih planeta Sunčevog sistema, ali ona polako "umire" dok juri kroz međuzvezdani prostor brzinom većom od 54.000 km/h. Vojadžerov tim inženjera je već isključio grejače i druge potrošače energije koji nisu ključni za let, međutim, situacija je postala još teža. Energija letelice opada pa je NASA bila na ivici gašenja jednog od njenih pet naučnih instrumenata, što bi označilo početak kraja naučne misije koja traje već decenijama.
Međutim, inženjeri su u zadnji tren napravili novi plan kako bi "izvukli" još života iz Vojadžera 2. Oni su uspeli da u jednom od njegovih delova pronađu "skriveni" izvor energije koji im je omogućio da ipak ne ugase ključni instrument u naredne tri godine.
"Naučni podaci koje Vojadžeri šalju postaju još vredniji kako se oni udaljavaju od Sunca, tako da smo definitivno zainteresovani da održimo što više instrumenata operativnim što je duže moguće", izjavila je Linda Spilker, naučnica iz NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon.
 
Vojadžer 2 i njegov blizanac Vojadžer 1 su davno premašili očekivanja kada je reč o njihovom životnom veku. Njihov cilj je bio da proučavaju Jupiter i Saturn, njihove mesece i Saturnove prstenove, a dizajnirani su da traju samo pet godina.
 
Međutim, nakon ostvarenog uspeha, inženjeri su udvostručili ciljeve misije i proširili ih na Uran i Neptun. Zajedno su istraživali četiri planete, 48 meseca i niz planetarnih magnetnih polja i prstenova.
 
 
Sada Vojadžer istražuje granice uticaja Sunca, a ovo su prve sonde koje su otputovale dalje od takozvane "heliosfere", sunčevog zaštitnog balona čestica i magnetnih polja. Blizanci pomažu naučnicima da odgovore na pitanja o njegovoj ulozi u zaštiti Zemlje od radijacije koja se nalazi u međuzvezdanom prostoru. Naučnici definišu međuzvezdani prostor kao mesto izvan Sunčevog stalnog protoka materijala koji utiče na njegovu okolinu.
 
Inženjeri su pronašli dodatnu količinu energije u delu dizajniranom da štiti naučne instrumente od promena u njihovoj voltaži. Električne fluktuacije bi potencijalno mogle oštetiti instrumente, tako da regulator pokreće rezervno kolo za pristup rezervnoj energiji generatora. Sada će instrumenti Vojadžera 2 koristiti tu energiju umesto da je ostavljaju po strani.
Obe sonde Vojadžer rade na radioizotopnim termoelektričnim generatorima koji pretvaraju toplotu iz raspadnutog plutonijuma, međutim, proces daje manje snage svake godine.
 
Što se tiče Vojadžera 1, on već koristi jedan naučni instrument manje u odnosu na blizanca, ali je to onaj koji je zakazao u ranoj fazi misije. To znači da NASA neće morati da odluči da ugasi još jedan do sledeće godine. Ukoliko ova strategija bude uspešna za Vojadžer 2, tim će razmisliti da učini isto s Vojadžerom 1.
 
Iako Vojadžer 2 sada leti bez naponske zaštitne mreže, inženjeri su uvereni da je njegova električna energija relativno stabilna, što predstavlja mali rizik za instrumente.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.