Spotify uklonio desetine hiljada pesama koje je napravila veštačka inteligencija

Spotify je sa striming platforme skinuo desetine hiljada pesama koje je kreirao Boomy, start-up za veštačku inteligenciju, javlja "The Financial Times".
Spotify uklonio desetine hiljada pesama koje je napravila veštačka inteligencija
Foto: Pixabay
Striming gigant uklonio je pesme nakon što ih je "Universal Music" označio kao sumnjivu aktivnost striminga. Pesme su povučene s platforme zbog sumnje da koriste botove za bustovanje strimova, što je praksa poznata kao veštački striming. 
Dok zabrinutost oko AI-a raste u muzičkoj industriji, posebno oko autorskih prava, ova uklanjanja nisu bila direktno povezana s metodama korišćenim za generisanje pesama, već s načinom na koji su dobile svoj broj striminga.
Boomy je pokrenut pre dve godine i korisnicima omogućuje proizvodnju muzike generisane veštačkom inteligencijom na temelju stilova i opisa kao što su "meditacija" ili "lofibeats". Tada korisnici mogu da prenesu pesme koje je Boomy generisao na platforme za striming i od njih zarade tantijeme.
 
Prema svom sajtu, Boomy je proizveo više od 14,5 miliona pesama za koje kažu da su gotovo 14 odsto svetske snimljene muzike. Spotify je navodno uklonio oko sedam odsto Boomy-jevih pesama.
 
"Veštački striming dugogodišnji je problem u celoj industriji na čijem uklanjanju Spotify radi", rekli su iz striming giganta za "The Financial Times".
 
U Spotify-evom kvartalnom finansijskom izveštaju u aprilu izvršni direktor Danijel Elk opisao je muziku generisanu veštačkom inteligencijom kao "kul i zastrašujuću" i primetio da bi "mogla biti potencijalno ogromna za kreativnost".
Ali Elk je takođe primetio da muzička industrija ima "opravdanu zabrinutost" zbog porasta muzike generisane veštačkom nteligencijom i rekao: "Radimo s našim partnerima na pokušaju uspostavljanja pozicije u kojoj dopuštamo inovacije, ali u isto vreme štitimo sve kreatore koje imamo na svojoj platformi."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija