VIDEO: Raketa "SpaceX" na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Raketa američke svemirske kompanije "SpaceX" poletela je sinoć oko 23.37 ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), kada su se stvorile povoljne vremenske prilike za uzletanje.
VIDEO: Raketa "SpaceX" na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici
Foto: Beta/AP
Među putnicima su prvi astronauti iz Saudijske Arabije posle više decenija, kao i biznismen iz američke savezne države Tenesi, koji ima svoj trkački automobilski tim, preneo je AP.
Njih predvodi penzionisani astronaut NASA, sada radnik kompanije SpaceX, koji je organizovao desetodnevni put.
Ovo je drugi čarter let koji je organzivala kompanija "Axiom space" iz Hjustona.
 
Kompanija nije navela koliko koštaju karte do ISS, a prethodno je objavljeno da je cena jednog mesta u raketi 55 miliona dolara.
 
 
Raketa tipa "falkon" je lansirana iz Svemirskog centra "Kenedi", a sa tog mesta se prvi astronaut iz Saudijske Arabije, princ Sultan bin Salman Al Saud, otisnuo u svemir 1985. godine.
 
Ovog puta arapsku zemlju predstavlja Rajana Barnavi, naučnica koja istražuje matične ćelije. Ona je postala prva žena iz Saudijske Arabije u svemiru, a sa njom je i pilot borbenog aviona saudijskog vazduhoplovstva Ali al Karni.
 
Ostatak posade čine ljubitelj sportskih automobila Džon Šofner i Pegi Vitson, koja drži američki rekord od 665 dana provedenih u svemiru, dodaje AP.
  • Banderaš

    22.05.2023 09:26
    Firma Krstić i sin
    Opasni penzioneri turiraju tu raketu kroz svemir.
    Naši bedni penzioneri ne mogu da odu po sir Lastom u Boleč.
    Toliko smo uspešni,bitni,važni i bogati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija