Mask dobio dozvolu da testira moždane implante na ljudima

Kompanija Ilona Maska za moždane implante Neuralink saopštila je da je dobila zeleno svetlo od američke Agencije za hranu i lekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.
Mask dobio dozvolu da testira moždane implante na ljudima
Foto: Beta/AP
Mask je od 2019. više puta predviđao da će njegova kompanija Neuralink za medicinske uređaje početi ispitivanja moždanih implanta na ljudima za lečenje teških stanja poput paralize i slepila, a krajem prošle godine došao je na naslovnice kada je rekao da je već toliko uveren u sigurnost uređaja da bi bio spreman da ih ugradi u svoju decu.
Ipak, kompanija osnovana 2016. tek je početkom 2022. zatražila odobrenje FDA-a, a agencija je odbila zahtev, reklo je Rojtersu u martu sedam sadašnjih i bivših zaposlenih, koji su dodali da je FDA Neuralinku ukazao na nekoliko zabrinutosti koje je trebalo rešiti pre odobrenja ispitivanja na ljudima.
Glavni problemi uključivali su litijumsku bateriju uređaja, mogućnost migriranja žica implanta unutar mozga i izazov sigurnog izvlačenja uređaja bez oštećenja moždanog tkiva.
 
Odobrenje FDA-a u četvrtak dolazi u trenutku kada američki zakonodavci pozivaju regulatore da istraže da li je sistem panela koji nadzire testiranje na životinjama u Neuralinku doprineo neuspelim i ishitrenim eksperimentima, a ta kompanija je i ranije bila predmet federalnih istraga.
 
U tvitu u četvrtak Neuralink je objavio da još nije otvoren za kliničko ispitivanje. 
 
"Ovo je rezultat neverovatnog rada tima Neuralinka u bliskoj saradnji s FDA-om i predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima", tvitali su u četvrtak iz te kompanije. 
 
FDA nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija