Ako na WhatsAppu dobijete poziv sa nepoznatog stranog broja - ne javljajte se

Sve veći broj ljudi prijavljuje da dobijaju neočekivane pozive na WhatsAppu sa stranih brojeva.
Ako na WhatsAppu dobijete poziv sa nepoznatog stranog broja - ne javljajte se
Foto: Pixabay
Ovi pozivi mogu biti deo prevara pa je od ključne važnosti da budete oprezni i brzo reagujete kako biste se zaštitili. Evo šta bi trebalo da uradite ako dobijete takve pozive ili poruke.
Ne javljajte se i ne odgovarajte: Kada dobijete poziv sa međunarodnog broja koji ne prepoznajete, preporučljivo je da se ne javljate i ne odgovarate porukom. Kontakt sa nepoznatim pozivaocima može da vas izloži riziku da postanete žrtva prevare ili neovlašćenog pristupa vašim ličnim podacima.
Blokirajte broj: Koristite funkciju blokiranja dostupnu na WhatsAppu da biste sprečili dalje pozive ili poruke sa tog broja. Blokiranjem broja više nećete imati neželjenu komunikaciju sa pozivaocem.
 
Prijavite i označite broj: WhatsApp korisnicima pruža opciju da prijave i označe sumnjive ili neželjene pozive ili poruke. Koristite ovu funkciju da obavestite WhatsApp o tome. Prijavljivanje broja može pomoći platformi da preduzme odgovarajuće mere i spreči slične pojave.
 
Budite oprezni sa ličnim podacima: Izbegavajte deljenje ličnih ili osetljivih informacija sa nepoznatim pozivaocima, posebno ako vas zovu iz inostranstva. Prevaranti mogu pokušati da izvuku lične podatke ili finansijske informacije pod maskom legitimnog razgovora.
 
Budite u toku i edukujte se: Informišite se o najnovijim prevarama koje ciljaju korisnike WhatsAppa, kao i o taktikama koje prevaranti koriste da biste prepoznali i izbegli potencijalne pretnje. Redovno proveravajte pouzdane izvore tražeći informacije o novim prevarama i savete o zaštiti na mreži.
 
WhatsApp aktivno radi na poboljšanju bezbednosnih mera i sprečavanju prevara. Međutim, korisnici takođe moraju preuzeti odgovornost za sopstvenu bezbednost i biti oprezni dok koriste platformu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).