Snouden: Nadzor iz 2013. je dečja igra u poređenju sa današnjom tehnologijom

Bivši savetnik CIA Edvard Snouden rekao je u intervjuu posle 10 godina izgnanstva da je nadzor iz 2013. godine "dečja igra" u poređenju sa današnjom tehnologijom.
Snouden je upozorio da je tehnologija nadzora danas mnogo naprednija i nametljivija u odnosu na onu koju su koristile američke i britanske obaveštajne agencije, a koju je on otkrio 9. juna 2013. godine.
On je istakao za Gardijan da se ne kaje zbog onoga što je uradio.
Snouden je, međutim, rekao da je nezadovoljan zbog sve većeg prodora u privatnost ljudi i u stvarnom i u digitalnom svetu, navodeći komercijalno dostupne kamere za video nadzor, prepoznavanje lica, veštačku inteligenciju, kao i špijunske softvere kao što je "Pegaz" koji se koristi protiv disidenata i novinara.
 
Snouden se nalazi u egzilu u Rusiji od 2013. godine nakon što je pobegao iz Hongkonga, gde je novinarima predao desetine hiljada strogo poverljivih dokumenata.
 
On je dobio rusko državljanstvo prošle godine, dve godine nakon što je podneo zahtev, od kada je smanjio broj pojavljivanja u javnosti, delimično zbog porodičnih obaveza jer ima dva mala sina.
 
Snouden je, međutim, ostao u kontaktu tokom poslednje decenije sa tri novinara iz Hongkonga, uključujući reportera Gardijana.
 
Izazvao je veliku kontroverzu kada je u javnost izneo tajne dokumente koji su pokazali postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja, kao i dokumente koji pokazuju da su SAD sprovodile hakerske napade u računare širom sveta, između ostalog i u toku sastanka G20 u Londonu 2009. godine, u Hongkongu i Kini.
  • Davor

    11.06.2023 15:45
    @dobri nas drug A
    Pa, nije on u Rusiji jer je to demokratska zemlja. Nego ga tamo CIA ne moze koknuti.
    Odakle taj zakljucak?
  • B

    11.06.2023 15:45
    Zamena teza A
    On je tu zbog denokratskih principa i slobode tih zapadnih zemalja.
    To sam ti resio.
  • A

    11.06.2023 10:31
    inače u Rusiji i Kini nema nadzora i ne zadiru u privatnost gradjana ali o tome nesmeš ni da pisneš Snoudene jer ti je jasno šta te čeka u tim "slobodoumnim" državama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija