NASA slučajno poslala pogrešnu naredbu i izgubila kontakt sa letelicom Vojadžer 2

NASA intenzivno traži bilo kakav signal od Vojadžera 2 nakon što je izgubila kontakt s letelicom, koja se trenutno nalazi milijardama kilometara daleko u međuzvezdanom prostoru.
Pre više od sedam dana nedostatak komunikacije izazvao je nenamerno pomeranje antene letelice za samo dva odsto nakon što su kontrolori leta slučajno poslali pogrešnu naredbu koja ju je nagnula od Zemlje.
Iako se radi o malom pomeranju, to je bilo dovoljno da prekine komunikaciju s Vojadžerom 2. 
NASA koristi ogromnu antenu u Kanberi kako bi otkrila bilo kakve signale koji su možda zalutali s Vojadžera 2, koji se trenutno nalazi na udaljenosti od više od 19 milijardi kilometara od Zemlje.
 
S obzirom na takvu udaljenost, potrebno je više od 18 sati da signal stigne od letelice do naše planete. 
 
Vojadžer 2 je lansiran 1977. godine s Floride kako bi istražio spoljašnji deo Sunčevog sistema, uključujući Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.
 
Lansiran je samo nekoliko nedelja pre svog blizanca, Vojadžera 1. Ušao je u međuzvezdani prostor 2018. godine nakon što je otkrio mnoštvo novih meseca kod Urana i jedan kod Jupitera.
 
Sledeće nedelje NASA-ina antena u Kanberi biće usmerena prema Vojadžeru 2 kako bi poslala ispravnu naredbu u nadi da će ponovo uspostaviti komunikaciju.
 
Ako to ne uspe, moraće da se čeka do oktobra kada će se letelica automatski resetovati u nadi da će to ponovo uspostaviti komunikaciju.
  • Jana

    03.08.2023 13:33
    Kiša
    Kako su pogresno poslali......to nije normalno....jedino se neko zavitlavao a to nemoguće....ja mislila da tamo rade samo ozbiljni ljudi
  • Данко Б. Марин

    02.08.2023 06:35
    Неког партијског ЕПС експерта Грчића роштиљџију има и НАСА :-)
  • DžiakDžo

    01.08.2023 09:49
    navijamo za Vojadžer
    Sa velikim interesovanjem pratimo šta ima u medjuzvezdanom prostoru, udaljenom 19 milijardi kilometara od ravne Zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.